Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ


Tabla 10:00:00 0





Замислите како долазите у школу и тамо вам саопште „Децо, школа почиње данас, траје пет дана, шестог имате завршну приредбу и онда вам почиње рапуст!“
Тако је било на „Летњој школи српског језика и културе“ која је трајала од 27. августа до 1. септембра ове године, а чији је домаћин и организатор био Удружење Срба и Македонаца културно-уметничко друштво „Бранко Чајка“ из Тетова у Републици Македонији.
Школа је радила у хотелу „Арена Тетекс“ на Поповој Шапки на надморској висини од 1.780 метара, на падинама велике Шар планине. Ђаци су искористили лепо време да мало и прошетају и да орни крену 3. септембра у „праву“ школу.
 „Летња школа српског језика и културе“ је организована за децу и младе припаднике српског народа који живе у Македонији са циљем да чувају и негују српски језик и ћирилично писмо. То су деца која су пореклом припадници  српског народа или су деца мешовитих бракова, а која немају други начин да упознају језик и културу својих предака. У Македонији постоје три школе где се настава изводи на српском језику. То су основне школе у пограничном делу између Македоније и Србије (Табановце и Старо Нагоричане) и на Скопској Црној Гори у селу Кучевиште. На „Летњој школи“ на Поповој Шапки учествовала су деца из Тетова, Вратнице, поред Тетова, Скопља и села Сандева на Скопској Црној гори. Наставу је следило 24 ученика од 10 до 14 година.

 

Настава је имала свој едукативни, рекреативни и забавни део. У едукативном делу деца су имала наставу који се састојао од пет предмета: српски језик и култура, где су деца имала писане и говорне вежбе, књижевност, историја и уметност. Наставним програмом деца су научила основна граматичка и правописна правила српског језика, упознала славна имена српске књижевности, значајне историјске личности и догађаје, значајне споменике културе као и велика имена српске уметности.
После подне, у рекреативном делу, деца су поред осталих активности имала задатак да науче српско коло „Моравац“ а вече је било одрђено за забаву и припреме за завршну приредбу.
За наставу су били задужени професори који су такође српског порекла али живе у Македонији: Нена Ристић Костовска, за српски језик и књижевност, Стојан Арсић за историју, Живојин Трајановић, историчар уметности и Соња Трајковић Андонов, музиколог. За рекреацију и забаву биле су ангажоване Снежана Ефковска, кореограф Удружења и наставница Зорица Силјановска док се за здравље ученика бринула доктор Љубинка Дамјановић.
А каква би то школа била ако нема на крају завршну приредбу. Родитељима, наставницима и осталим присутнима ученици су се представили рецитацијама, драматизацијом, једном балетском тачком на музику из балета „Охридска легенда“ Стевана Христића, кога су деца упознала на часу уметности. На програму је Стојан Арсић, професор историје и песник за децу и одрасле, рецитовао једну своју песмицу. Приредба се завршила српским колом  „Моравац“ која су сва деца  на часовима научила. Коло су свирали Мирослав Јовановски, на кларинету, члан Удружења и Зоран Кајевић на хармоници, из Сандева.

 

Школски дневник  је испуњен петицама. Ђаци су на крају добили заслужене захвалнице. Соња Трајковић Андонов, председник Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, захвалила се свима који су учествовали и дали свој несебични допринос у реализацији програмских активности  и „звонцетом“ најавила крај школске „недеље“. Пожелела је свим ђацима пуно здравља и успеха у новој школској  години речима „да се кроз игру дружите и осмехом детињство продужите“.
„Летња школа српског језика и културе“ је пројекат суфинансиран средствима Министарства спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону а уз подршку Амбасаде Републике Србије у Републици Македонији.

         
Соња Трајковић Андонов,
председник Удружења Срба и Македонаца
КУД „Бранко Чајка“ Тетово,
Република Македонија
          
         
          

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост