Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » 21. фебруар - Међународни дан матерњег језика


Tabla 08:00:00 0


Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце







Поводом 21. фебруара Међународног дана матерњег језика Креативна радионица, која се реализује при Народној библиотеци Рака Драинац“ у Блацу, је организовала дружење са малишанима у оквиру којег је предочен значај матерњег језика.

Александра Црноглавац, педагог и мајстор васпитач Креативне радионице истиче да је данашњи час био посвећен Дану матерњег језика па су малишани стварали своја уметничка дела у складу са овом темом...

Креативна радионица бележи постојање већ две и по године, на шта смо јако поносни с обзиром на то да живимо у малом граду, одзив и интересовање деце, али и родитеља се стално повећава, из месеца у месец, тако да наша Креативна радионица данас броји око 15-ак чланова, што је задовољавајућа бројка ...
Другари и ја већ имамо уобичајен термин за дружење, средом у 16 часова, а ова среда ће се данас разликовати по томе што ћемо се од уобичајених тема данас посветити нашем највећем културном наслеђу, а то је свакако наш матерњи језик. Другари већ поседују неко основно предзнање о свом језику, а данас ћемо научити још понешто о нашем језику, а уједно ћемо и цртати  на ту тему, дружити се и разменити своја искуства“, рекла  је Александра Црноглавац, педагог и мастер васпитач Креативне радионице.

  
  


Чланице Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) обежавају међународни Дан матерњег језик - 21. фебруар, у циљу промовисања језичких култура и разноврсности, као и вишејезичности.

Према проценама, скоро свакодневно у свету нестане по један језик, лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.

Негујмо наш матерњи језик!




Славица Павличевић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост