Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ У БЕОГРАДУ


Tabla 09:00:00 0


Биљана Батез, ОШ „Алекса Шантић“ Београд - Калуђерица


ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК ОШ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ У БЕОГРАДУ

Учитељица Тамара Милићевић


РЕЧ  УЧИТЕЉИЦЕЗовем се Тамара Милићевић. Рођена сам 30.01.1989. године у Београду, тако да је и мој професионални пут везан за Београд. Завршила сам основне и мастер студије на Учитељском факултету у Београду. Радим у ОШ „Алекса Шантић“ у Београду. Моји основни принципи су професионалност, рад, одговорност и поштовање моралних и етичких норми. У раду користим различите методе и облике рада. Сопствену праксу увек процењујем критички. Сопствене професионалне слабости превазилазим разменом искустава и стручним усавршавањем. Учим од колега и ученика. Истражујем са ученицима и долазимо заједно до нових открића. Волим свој посао и знам да ме нова искуства тек чекају и радујем се томе. У 2018./2019. школској години бих издвојила следеће теме:
- Радионица са бакама и декама Научили су ме бака и дека
- Шпорет на дрва, Смедеревац
- Изложба Мој омиљени цртани филм
- Новогодишњи базар
- Новогодишња радионица Чаробне кугле
- Поклони за децу Свратишта
- Новогодишња приредба
- Базар за 8. март

НАУЧИЛИ СУ МЕ БАКА И ДЕКА


      Ученици су са бакама, декама имали радионицу „Научили су ме бака и дека“.  Правили су зимницу и припремали су се за зиму. Баке и деке су правиле зимницу, причали су своје рецептe, размењивали су својa искуствa, док су ученици слушали и учили нешто  ново.
Зимница, припремање за зиму, чување хране за предстајеће хладне дане. Данас се у продавници могу наћи сви производи, од воћа и поврћа, до других намирница. Па се поставља једно питање, зашто су се они одлучили да праве зимницу? Неки праве зимницу због економских разлога, зато што је јефтиније да се направи, неки зато што имају своју башту и од њихових прозвода праве, док неки зато што су поборници здраве исхране, којој ми тежимо и праве без хемијских и других додатака.
Један од савета које су ученици чули су да воће и поврће треба јако добро да се опере. Што су они и знали, али су се подсетили.  Већина тога се прска и то треба јако добро да се опере.
Воће треба разврстати тако што се од најлепших плодова праве компоти, а од мање лепих мармеладе и др. Тамо где виде црно (оно што није добро) то се одстрани са ножем. Воће се чисти пре припремања зимнице. Треба да се кува у емајлираном посуђу и да није оштећено. Шећер се ставља по рецепту. Готову зимницу стављају у стаклене тегле. На крају се напише на папир и залепи шта је у теглама. Правили су компот од шљива, кајсија, брескви, џем од кајсије, јагоде, купине и јабуке, малине, слатко од малине, лубеница... Једна бака прави и зимницу од грожђа и папричица. За ту комбинацију већина није чула, па смо се задржали на томе.
За зиму смо најчешће правили  производе од паприка, тј. ајвар. На радионици су баке и деке највише причале како су правили ајвар. Сви имају шпорете, велике шерпе... Сви су припремљени за зимницу. Нико није користио нова електрична помагала за печење паприка, већ су сви користили старе методе, за које смо се сложили да су се показала као најбоља. Ајвар праве онај који није љут, благи и љут. Парадајз су млели и стављали или у флаше или у кесе, па у замрзивач. Ту је и ловачка салата, кисели купус, туршија, кисели краставац, паприка... Док су неки и пекли паприку и стављали у кесе, па у замрзивач.
Након разговора на папиру су оживели зимницу. Објаснила сам им начин рада. Могу или да цртају поврће и воће на целој тегли, у зависности шта праве или само да нацртају на средини правугаоник и нацртају нпр. шљиву, а остатак тегле обоје љубичасто. Зимницу су лепили на припремљен „шпајз“. На сликама ће вам бити јасније моје објашњење.
На радионици је било прелепо и ученици се радују новом дружењу са бакама и декама.

МОЈ ОМИЉЕНИ ЦРТАНИ ФИЛM

Правили су кућу Снежане и седам патуљака.  Прављењу куће је претходио разговор о њиховом омиљеном цртаном филму и гледање цртаног филма. Од матерјала су користили кутије и ролне које користе архитекте за папир.

ШПОРЕТ НА ДРВА, СМЕДЕРЕВАЦ 


Правили  смо шпорет на дрва. Користили смо кутије, велике папире које користе архитекте, црни хамер, папир у боји- црвена боја, бели папир, пиштољ за силикон, колаж папир сиве боје, бела темпера и маказе. Прво су залепили осам кутија са силиконом и направили облик шпорета. Након тога су обложили шпорет са белим папиром за архитекте.  Правили су поклопац за Смедеревац од картона, белог папира, црног хамера и темпере. Прво су картон исекли, обложили су га са белим папиром, на крају су залепили црни хемер, као на слици. Да би изгледао као прави попрскали су га са белом темпером. На четкицу су ставили мало воде и више темпре, потом су са прстом прскали. Након тогва су направили фиоке и рерну. За крај су правили шерпе користећи црвени папир, бели папир за туфне, да би рад био оригиналнији, залепили су и кесицу чаја. Они су скували чај, наложили ватру и уживају. А ви?

ПОКЛОНИ ЗА ДЕЦУ СВРАТИШТА
Организовала сам акцију под слоганом „Поклони за децу Свратишта“. Укључиле су се и  колеге у акцију, тако да је акција реализована на нивоу целе школе. Учествовали су сви који су желели.

НОВОГОДИШЊА РАДИОНИЦА
Ученици су имали Новогодишњу радионицу са родитељима. Разговарали су о зими, Новој години, Деда Мразу... Након разговора су правили магичне кугле. Уживали су и радују се новом окупљању.


НОВОГОДИШЊИ БАЗАР    


Ученици су имали Новогодишњи базар. Правили су  честитке, украсе за јелку, рамове за слике, украсне тегле, свећњаке, поруке за Деда Мраза... Користили су рециклирани метеријал, који су скупљали од септембра.
Рамови за слике су направљени од стиропора за епрувете, на који су лепили бели папир, који је подлога на коју се лепи слика и потом су украшавали. Украшавали су са куглицама, као и са облицима, које су правили помоћу бушача. Да би било још лепше, користили су разне папире у боји.
Украсе за јелку су правили од  ролни од тоалет папира и вуне. Прво су пресекли ролну на пола, потом им је учитељица објаснила како да плете. На крају су везивали и добијали украсе за јелку, као капице. Од пластичних чаша (од киселог млека) су правили украсе за јелку, као звоно. Прво су залепили украсну траку на чашу са силиконом, потом су прскали са спрејом чашу и на крају су са бушачем направили звездице и залепили на чашу. Да би било лепше, користили су разне папире у боји. Поклопце од тегли су искористили да направе разне украсе за јелку. Трачице су лепили на поклопац и добијали су украсе од рециклираног матерјала. Од картона су секли звезде, на које су лепили трачице и тако су добили занимљиве украсе.
Честитке су правили на више начина, као што можете да видите на слици.
Тегле су украшавали салветама. Наиме, прво су теглу премазали белом бојом за бетон, потом су залепили салвету са лепком за тапете. Може да се лепи и са беланцетом. Техника може да се примени и за Васкрс. Дрвена, али и права јаја можете да украсите са салветом и белнацетом. Лепљење салвете на подлогу. Учитељица је прилагодила декупаж њиховом узрасту.
Свећњаке су правили са теглама и салветама. Салвете су лепили са лепком за тапете. Самим тим када се убаци свећа у теглу и запали, све се види.
Правили су и поруке за Деда Мраза. Нису они писали поруке, већ су правили писма на необичан начин и онда деца треба да пишу поруке, која купе на базару ту поруку. Одштамали су бојанку са мотивима Деда Мраза. Залепили су пластичну виљушку на коју су качили поруку. Самим тим добили су и украс за сто. Тамо где држе оловке на столу, могу и то да ставе.

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА 


Дана  27.12.2018. године је одржана приредба ученика из продуженог боравка у сарадњи учитељице Здравке Бркић Којић, Тамаре Милићевић и наставнице ликовног Иванке Ивковић.
Патуљци су рецитовали песме о зими и Новој години, глумили и играли. Успешно су дочарали зиму и Нову годину.  Приредби је претходио Новогодишњи базар. Имали су и креативне радионице на којима су ученици правили пакетиће. На њима су учили како могу на различите начине да направе поклоне за Нову годину. У оквиру радионица су учили како могу да украсе коришћену теглу, како могу да направе честитке, украсе, јелкице, свећњаке... На тај начин добијени су употребљиви поклони за Нову годину. На Новогодишњој радионици са родитељима су правили чаробне кугле. Наиме, ученици су кугле од папира оживели са њиховим цртежима о Новој години и шљокицама. Поред радионица, овој приредби је претходила и акција сакупљања поклона за децу из Свратишта. Учитељица Тамара Милићевић је укључила колеге у акцију, тако да је акција реализована на нивоу целе школе. Учествовали су сви који су желели. Сви присутни су били веома задовољни и пуни позитивних утисака отишли кући.


БАЗАР ЗА 8.МАРТ


    


Учитељице Здравка Бркић Којић и Тамара Милићевић су реализовале базар поводом 8. марта. Са ученицима су правиле рамове за слике, честитке, цветиће и срца на штапићима, магнете,  флашице украшене шљокицама,  украсне чашице... За рамове за слике су користили разне папире, бушаче.. За честитке су користили разне технике и матерјале. Магнете су правили од украсних папира, а учитељице су купиле магнетне траке. Веште руке ученика су направиле прелепе радове, ученици су уживали и надају се да ће се њихове рукотворине допасти мамама и бакама.
Након реализованог базара, ученици су правили магнете са фотографијама њихове породице. Наиме, од папира су правили рамове за слике, залепили су фотографију коју су донели, а украшавали су са отиском са мотивима пролећа.


Ускоро почињу са припремама за Васкрс. Радују се новим радионицама и истраживањима!

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост