Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » ПРИПРЕМА ЗА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ


Tabla 08:00:00 0

Др Вукица Јовић
Припрема детета за полазак у школу представља непознату и нову ситуацију не само за дете, већ и за целу породицу. 
Ово што треба да знате како бисте избегли најчешће грешке изазване бригом родитеља, поделићемо у неколико једноставних корака и правила. 

1. ШКОЛСКО ДОБА ЈЕ НОВО ЖИВОТНО ДОБА 

Тачно је, да са поласком у школу дете улази у нови животни период. Међутим, та промена се дешава постепено и полако. Углавном траје читав први разред, понекад и дуже; и на тај начин дете је прихвата на најбезболнији начин и радује јој се. 

2. ЧИТАЊЕ И ПИСАЊЕ

Иако се учи и у предшколском периоду и у породици, правило је да се дете описмењава у школи. Не инсистирајте на том захтеву, посебно ако га дете не жели! У пракси се дешава да дете које се тек у школи описменило, често напредује брже и боље од детета које је то научило раније; посебно од детета које је погрешно научено. Правило гласи: Лакше је дете научити, него исправити грешке. 

3. НЕ ПЛАШИТЕ ДЕТЕ ШКОЛОМ 

Нова правила понашања, о томе како треба да се понаша, како се јавља за реч, где седи и слично, дете ће научити од своје учитељице, у свом одељењу. Не застрашујте га причом о томе. 

4. ДОМАЋИ ЗАДАТАК 

Домаћи задатак је обавеза вашег детета, не ваша, (Више о томе прочитајте у чланку "Неће да раде домаћи!? Веровали или не, то није ваш проблем!", аутор Вукицa Јовић). Будите му помоћ и подршка, али не радите задатке уместо њега. Помозите му да уради само. Тако ће стећи неопходно самопоуздање и веру у себе. Радујте се када дође до решења, иако то понекад за вас делује да траје бесконачно. Урадите све да му олакшате пут ка самосталном решавању задатака.

5. РАЗГОВАРАЈТЕ

Када причате о школи, најбоље би било да је представљате реално; без улепшавања и без застрашивања. Питање са којим смо ми одрасли, "Како је било у школи?", покушајте потпуно да избегнете. Замените га конкретним питањима као што су: "Шта си данас ново научио?", "Како си провео Велики одмор?", "Шта ти је данас у школи било најинтересантније?" и сличним. 

ДРАГИ РОДИТЕЉИ НАОРУЖАЈТЕ СЕ ЉУБАВЉУ И СТРПЉЕЊЕМ. НЕКА И ВАШЕМ ДЕТЕТУ ТО БУДЕ НАЈЛЕПШИ ЖИВОТНИ ПЕРИОД. СРЕЋАН ПОЧЕТАК! 


Аутор текста
:
доктор педагошких наука 
Вукица Јовић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост