Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » » Лука Максимовић - Да имам чаробни штапић


Tabla 08:00:00 0


ДА ИМАМ ЧАРОБНИ ШТАПИЋ

(ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ)

1.
Павле је био најобичнији дечак. Волео је спорт и школу. Имао је 11 година. Ипак, једног дана живот му се променио.

Шест ујутру. Павле се буди и одлази да доручкује. Гледао је ТВ пре него што је пошао у школу. На првом часу све као и обично. Из српског су учили нову лекцију. За време малог одмора Павле је причао са својом другарицом Анђелом, када их је позвао домар. Рекао је да му треба помоћ. Отишли су у малу просторију и видели нешто невероватно. То је био времеплов. Домар је рекао да је био на многим путовањима и променио историју. Зато их је питао да ли би желели да оду на та места и исправе његове грешке. Павле и Анђела су наравно прихватили понуду. Домар им није рекао где ће све да иду. То је било изненађење. Ушли су у времеплов питајући се где ће прво отићи.

2.
Прва станица Стари Египат! Преко Павловог сата изашао је холограм домара. Рекао је да су у 3500. години п.н.е. и да му је овде испао новчић. Када би га Египћани видели то би све променило. На сату је изашла мини-мапа која је показивала где се налази новчић. Био је  близу, па Павле и Анђела убрзо кренуше. У путу су видели пуно пирамида и храмова. Дошли су до места где је требало да буде новчић, међутим, нису га видели. Тада је домар рекао да је вероватно закопан.  Павле и Анђела су ипак видели нешто како се сјаји у песку. То је био тај домаров новчић. Вратили су се до времеплова и отишли код домара да му кажу да је задатак обављен. Он им се захвалио и дао им мач за следеће путовање. Павле и Анћела су опет кренули размишљајући зашто им је домар дао мач.


3.
Добродошли у Пиратске године. Павле и Анђела су се налазили на пиратском броду у 648. години. Домаров холограм је изашао кроз Павлов сат и рекао да треба да врате пиратски мач на место где је био. Ипак, то су морали да ураде неопажени. На мини-мапи се показала локација где треба да оставе мач. Павле и Анђела су кренули. Ипак, одмах их је уочио пират Марко. Зато су Павле и Анђела испричали Марку целу причу и замолили га да никоме не каже. Пристао је. Показали су мини-мапу пирату и од је пошао са њима да оставе мач. Ушли су у тајни пролаз и нико их није видео. Када су стигли, тихо су вратили мач на своје место. Затим су се вратили до времеплова тајним пролазом. Пре него што су кренули, још једном су се захвалили Марку. Холограм домара је рекао да пожуре и дођу што пре, па су кренули. За следеће путовање домар им је рекао да ће тражити његов кључ од подрума. Потом су Павле и Анђела кренули узбуђено.

4.
Дивљи Запад! Година 1738. Павле и Анђела су се налазили усред недођије. Холограм домара је изашао кроз Павлов сат и рекао да се кључ налази код бандита који сматра да је то његов лични кључ. На мини-мапи се показала црвена тачка која је показивала место на коме се кључ налази. Павле и Анђела одмах кренуше. Бандит је живео у малом граду. Павле и Анђела су неопажено стигли до зграде у којој  је живео бандит и ушли унутра. Управо тада је бандит изашао, али је оставио кључ од стана у брави. Тако су Павле и Анђела ушли. Брзо су нашли јакну у чијем се џепу налазио кључ. Таман су хтели да крену, када се бандит вратио. Павле и Анђела су се сакрили у другој соби. Бандит је легао да спава и Павле и Анђела су тако морали врло тихо да напусте стан. Успели су. Вратили су се до времеплова и отишли кући. За следеће путовање домар им ништа није рекао. Само да иду на занимљиво путовање. Замишљени, Павле и Анђела кренуше.

5.
Далека Будућност, година 2323. Павле и Анћела су били запањени. Овај пут је домаров холограм показивао место на коме се налази сат. На мини-мапи се показала црвена тачка. Као и увек, означавала је одредиште. Деца одмах кренуше. Ишли су пречицом која се налазила на мапи да би брже стигли и да их нико не би видео. Када су стигли до сата, нису га могли узети јер га је већ зграбио некакав робот. И то њима пред очима. Тада је домар рекао да ће им требати роботска одела. Када су их обукли, пришли су роботу и рекли му да је то нека стара ствар и да ће да је однесу на сигурно. Робот им је поверовао и дао им сат. Добро су прошли. Успели су. Затим су се Павле и Анћела вратили кући. За следеће путовање домар им је дао стару слику. Павле и Анћела затим кренуше радознало.

6.
Стигли смо до Мрачних година. Период Старог века – 567. година. Павле и Анђела су били узбуђени. Преко сата је изашао холограм домара и рекао да треба да врате стару слику у једну кућу. На мини-мапи се показала локација куће где је стајала слика. Павле и Анђела брзо кренуше али су морали да буду тихи. Сада је била ноћ и сви су спавали. Када су стигли до куће, домар им је рекао да пронађу право место где се налазила слика и ту је врате. Павле и Анђела су полако ушли у кућу која је имала откључана врата. На првом спрату се није налазило место за слику, то је било тако очигледно. Зато су отишли горе. Тамо је неко спавао, па је Анђела полако ставила слику на зид. Било је тако јасно да је слика некада ту стајала. Павле ју је за то време чекао у приземљу. Домар им се затим захвалио, па су кренули назад до времеплова. Када су се вратили, домар им је за следеће путовање дао сурферску даску. Павле и Анђела узбуђено кренуше питајући се шта ће им сурферска даска.

7.
Сурферски дани, 1960. година. Павле и Анђела су били узбуђени што су у шездесетим. Холограм домара је изашао кроз Павлов сат и рекао да треба да врате сурферску даску у продавницу. На мини-мапи је била локација те продавнице и они су убрзо кренули. Дивили су се плажи и таласима које су видели на путу до продавнице. Када су били испред продавнице, домар је рекао да морају да врате сурферску даску неопажени. Сачекали су да продавац заспи, а до тада су се купали и сурфовали таласима. Када је продавац коначно заспао, кренули су. Полако су стигли до места где се налазила даска и вратили је. Ипак, разбудили су продавца, и зато се брзо сакрили иза даске. Продавац  је помислио да му се само учинило да је неко ту и одмах наставио да спава. Павле и Анђела су се затим брзо вратили до времеплова и отишли кући. Домар им се захвалио и за следеће путовање им дао шлем. Деца, збуњена, кренуше.

8.
Први светски рат. Година 1915. Рат је увелико почео. Домаров холограм се појавио из Павловог сата и рекао да треба да врате шлем једном војнику. Имали су и штит у случају да нешто крене по злу. Нису имали много времена, морали су пожурити. На мини-мапи је била лоцирана кућа војника. Када су Павле и Анђела стигли, домар им је рекао да неопажено ставе шлем у кућу пре него што војник крене у рат. Ако изађе у рат без њега, настрадаће. После пуно размишљања, Павле и Анђела су одлучили шта ће учинити. Покуцаће, оставиће шлем испред врата и брзо отићи. Ипак, војник им је одмах отворио врата држећи пушку у пуци, али није пуцао. Саслушао је целу причу и рекао да никоме неће рећи и захвалио што су му вратили шлем. Био је добар човек. Затим су се брзо вратили до времеплова, а војник кренуо у рат. Када су се вратили, за следеће путовање домар им је дао хаљину. Павле и његова другарица горели су поново од нестрпњеља пред следећим изазовом.

9.
Доба замкова – 1905. година. Холограм домара је изашао преко Павловог сата и рекао да треба да врате хаљину принцези јер треба да је носи то вече на балу. На мини-мапи се показала црвена тачка где је живела принцеза. И овај пут деца су похитала, јер су знали да све морају обавити веома брзо. Успут су видели много замкова, различитих облика, величине, сјајних и раскошних. Када су стигли до циља, домар им је рекао да нико не сме да их види када враћају хаљину. Зато су ишли полако. Стално су се скривали од људи који су живели у замку. Било је напето. Коначно су дошли до принцезине собе. Али, она је била у соби. Одлучили су да морају све да јој испричају и одмах уђу. То су и урадили. Принцеза је у почетку била изненађена, у једном тренутку чак је замало и крикнула кад је видела незнанце, али је поверовала у причу и рекла да нико за то неће сазнати. Затим су се Павле и Анђела вратили до времеплова и отишли натраг, кући. За следеће путовање доамар им је дао неки напитак. Павле и Анђела брзо кренуше.

10.
Време Луде Науке – година 2500. Научници су измислили много напитака који спашавају животе. Сада им је домар рекао да једном човеку треба помоћ. Он је сиромашан и нема новца да чувено чудо науке купи. Зато они треба да му дају напитак, да би преживео. На мини-мапи се показала црвена тачка која је означавала тог човека. Забринути, Павле и Анђела су пожурили да што пре стигну до њега. На путу су видели пуно продавница са рекламама за веома чудне напитке. Неки наводно лече најтеже болести, неки убрзавају раст косе и ноктију, неки мењају тен људи, али и њихово понашање. Зар се све то може купити новцем у будућности? Баш су били изненађени. Када су стигли до болесног човека брзо су му понудили напитак да би преживео. Ипак, човек им није веровао и није хтео да узме напитак. Зато су му испричали целу причу о њиховој пустоловини. Пошто је он мислио да је то све велика измишљотина и лаж, домар му је све објаснио, и на крају, човек је поверовао. Попио је напитак и одмах оздравио. Захвалио се Павлу и Анђели. Деца су се поново вратила кући. За следеће путовање домар им је дао стари новац.

11.
Доба сиромаштва. Година 1350. Преко Павловог сата изашао је холограм домара и рекао да треба да однесу овај новац старој породици да би преживели. На мини-мапи се показала црвена тачка која је означавала кућу те сиромашне породице. Пошто су знали каква је ситуација одмах су кренули и пожурили да што пре стигну. Ипак, на путу до куће наишли су на препреку. Требало је да пређу реку која је имала поломљен мост. Домар им је рекао да морају да пређу преко реке тако што ће да скоче посебим патикама који имају федере и да се оне налазе у њиховим ранчевима. Када су их обули, Павле и Анђела су са лакоћом прескочили реку. Породици су брзо уручили новац, а они су били у неверици и предуго се захваљивали. Задовољни, Павле и Анђела вратили су се до времеплова и напустили ово време и место. За следеће пуотвање добили су од  домара  кост мамута.

12.
Ледено доба - 3 милијарде година п.н.е. Павле и Анђела су били баш добро обучени јер је било много хладно. Домаров холограм је овај пут рекао да морају да врате мамутову кост тамо где је била. На мини-мапи се показала црвена тачка која је означавала место где треба да врате мамутову кост. Одмах кренуше, а на путу до места наишли су на пукотину у земљи. Морали су је опрезно прескочити. Успели су некако. Пронашли су место и ставили кост. Задатак је још једном био обављен. Могли су се вратити кући. За следеће путовање домар им је дао ласерски пиштољ.

13.
Доба ванземаљаца – 4210. година. Ванземаљци су увелико почели да живе на Земљи и донели пуно нових изума. Домаров холограм је изашао кроз Павлов сат и рекао да треба да врате пиштољ на место где је био. На мини-мапи се показала црвена тачка која је означавала то место. Павле и Анђела су кренули. Ипак, то место је била продавница оружја. Некако су морали да се пришуњају и врате га на место. Зато су добили одела која су их чинила невидљивим. То им је било баш интересантно, али Павлов план је био да само Анђела буде у том оделу. Ушао је у продавницу и заговарао продавца, док је Анђела била невидљива и смирено и лако прошла поред продавца. Вратила је пиштољ на место. Лагано су се вратили до времеплова и затим опет кући. Домар им се захвалио за све и Павле и Анђела су отишли на часове.

14.
Дете сам. Не могу много тога променити, а тако бих хтео. У бајкама које пишем осећам се као чаробњак, јер успевам променити све. Живот је радоснији када знаш да те машта може одвести у најудаљеније пределе, да се могу изменити ствари и догађаји и да све може бити много другачије.
Пустите писце да вам живот улепшавају и да немогуће  претварају у могуће. Писање је чаролија, писци су најбољи чаробњаци. Њихови исписани редови су најлепша чаролија. Зато се потрудите да што више маштате и сањате. Цените књиге, писце, књижевност, уметност! Само тако овај свет ће бити лепше место! За све нас!



За Табла Фест 17


Лука Максимовић,  VIII-3, OШ „Цар Константин” Ниш

Ментор: Аница Бреберина

На конкурсу за фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 17“ у категорији литерарни радови старији узраст по оцени Стручног жирија прича ће бити објављена у Зборнику фестивала


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост