Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » ГОРАЧИЋИ


Tabla 10:00:00 0

Јелена Ивановић, ОШ „Горачићи“ Горачићи

Горачићи



Горачићи су насеље у Србији у општини Лучани у Моравичком округу. Према попису из 2011. било је 1.082 становника, који се претежно баве пољопривредом, поред својих изабраних занимања. Ово насеље је великим делом насељено Србима, а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Горачићи су солидно развијени. Имају две продавнице, пољопривредну апотеку, амбуланту, кафану, пошту, цркву и основну школу. Саобраћај је добро развијен.

Школа у зимском периоду
Матична школа је смештена у средишту села Горачићи, у близини цркве и у близини регионалног пута Чачак–Гуча. Удаљена је 9 км од Гуче. Школа се налази у сеоској средини која пружа одличне еколошке услове. Окружени смо уређеним двориштем, негованим травњаком, зеленилом и цвећем. На сваком кораку види се домаћински однос према школи, као центру културе у селу. Покрива подручја месних заједница Горачићи, Губеревци, Живица и Драгачица. Школска зграда изграђена је 1893. године. Школа наставља традицију прве државне школе од 1868. године.

У периоду од 1933. до 1939. године школа носи назив Основна школа ,,Хајдук Вељко“, а број ученика је у порасту. Школа је носила и назив „Душан Плазинић“, по револуционарном хероју из Губереваца, а од 1996. назива се ОШ „Горачићи“.

У њеном саставу налазе се два издвојена одељења: ИО „Драгачица“ и ИО „Губеревци“ (четвороразредна школа). Школу похађа 130 ученика, распоређених у 8 чистих и два комбинована одељења.

Музеј у Горачићима
Музеј Горачићке буне је смештен у згради (полубрвнари) општинске суднице, у центру села Горачићи, непосредно уз школу и цркву рођења Свете Богородице, која је 1981. године проглашена спомеником културе. Посвећен је буни од 20. фебруара 1893. године, која је била најмасовнији и најодлучнији покрет 19. века у Драгачеву. Радикали нису хтели да признају нову наметнуту управу од стране среског начелника и либерала, који су били на власти. Око 300 сељака заузели су општинску судницу и нису хтели да предају печат и кључеве среском начелнику, због чега је дошло до оружаног сукоба у коме је погинуло 18, а рањена су 23 лица из села Горачићи, Живице и Губереваца. Документи и експонати у музеју, отвореном 1968. године, везани су за догађаје у горачићкој буни, а најновија поставка датира из 1993. Испред Музеја је споменик посвећен грађанима палим у горачићкој буни, који је подигнут 1903. године.

Храм у Горачићима
Храм у Горачићима посвећен је рођењу Богородице (Мала Госпојина, 21. септембар). Зидање храма отпочело је 1807. године. Заједно са народом, ктитори су били свештеници Јован Савић и Лука Кнежевић. Радови су завршени 1810. године. Услед напуклости зидова црква је угалавном била затворена од 1929. до 1933. године. Тада су на грађевини изведени обимни радови – затварање напрслина, уз дренажу темеља. Међутим, подземне воде и даље су угрожавале овај храм. Појавило се клизиште, које је претило да уништи цркву. Због тога су после 1985. године предузети радови на спасавању храма, уз материјалну помоћ општине Лучани. У црквеној порти више је надгробних споменика. На источној страни, уз олтарску апсиду, утопљено у бетонски тротоар, сачувано је гробно обележје Јована Савића, свештеника, једног од ктитора горачићког храма, који се налази на крају села, на готово самој граници према Губеревцима и Живици, са којима су Горачићи дуго представљали једну општину. Од Гуче Храм је удаљен 10, а од Чачка 21 километар.

У близини цркве налази се прелепи парк за децу


Сабор кумова
На обронцима планине Јелице, у драгачевском селу Горачићи, крајем маја одржава се манифестација „Сабор кумова”. Циљ манифестације је промоција спорта, сеоског туризма, српске културе и обичаја попут кумства. Као јединствена манифестација у Србији, она окупља бројне љубитеље шаха и добре забаве.


„Горачићи место мало,
свима би се на свету допало.”


Горачићи су познати по добрим шахистима



«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост