Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!


Tabla 08:00:00 0


Соња Миловановић, ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац







Свечана академија Основне школе „Миле Дубљевић“ поводом стогодишњице Великог рата под називом „Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!“ одржана је у петак, 14. децембра са почетком у 17.00 часова у сали Културног центра „Хаџи Рувим“ у Лајковцу.

Један од најзначајнијих јубилеја које обележавамо у 2018. години јесте 100 година од ослобођења Србије и краја Првог светског рата. Са великим ентузијазмом, програм су припремили сви ученици од првог до осмог разреда са својим учитељицама и наставницима. У овом пројекту учествовало је 300 ученика. Свечану академију смо насловили највећом поуком и чувеним геслом војводе Живојина Мишића: „Живот је вечита борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред!”

 


У свечаној сали, коју су до последњег места испунили поносни родитељи, наставници, грађани Лајковца, представа је почела химном и предавањем о Великом рату професора историје Рајка Сарића, који је водио ову свечану академију; богатим избором песама хора, који је припремала наставница музичке културе Невена Добросављевић; публика је уживала у „Тобџијском  колуˮ у извођењу Куда-Хаџи Рувим, у  кореографији Јелене Поповић Стевановић, чији су чланови и ученици наше школе.

Помоћ наставника информатике Милоша Милијановића у виду презентације која је садржала снимке и фотографије из тог периода, употпунила сцену и допринела комплетном утиску.

    


 Пред очима многобројне публике смењивале су се сцене у којима су ученици, чланови драмске секције, које су припремале наставнице српског језика Александра Чолаковић Нинковић и Соња Миловановић, приказали и оживели војсковође, обичне људе и њихове судбине у пресудним тренуцима Великог рата. Када су на сцену ступили чланови драмске секције играјући ликове: Живојина Мишића, Толе Дачића, Ивана Катића...  рањеникâ, војникâ... мајки и  очева  које траже рањене синове; жена и деце, малог Јове који поручује оцу да дође, у сали је завладао мук. Без подрхтавања гласа, јасно и гласно, изговарали су свој текст, као праве војводе, храбри војници, рањеници... Наши глумци носили су униформе које су користили у филму „Равна гораˮ.

Како човек да не пусти сузу док слуша и гледа ова сећања на Велики рат.Та суза мора да буде суза поноса, суза љутње и суза туге. Понос да је један мали народ стао на пут огромној империји. Љутња због тога што они који су били најближи савезници данас то поричу. Туга јер су све тековине тих херојских дана данас остале далеко од нас. Слава јунацима са Цера, Колубаре, Мојковца, Кајмакчалана, Солуна, Крфа и Вида.

 


На крају програма, хор сачињен од ученика од 1. до 8. разреда из Лајковца, Бајевца, Боговађе и Јабучја, поручио је песмом целом свету „Само да рата не будеˮ и указао на то да треба да чувамо нашу слободу коју су нам даривали наши славни преци.  Са њима су вредно радиле њихове учитељице и наставница музичке културе Невена Добросављевић.

Директорка школе Биљана Жујевић, поздравила је многобројну публику и говорила о значају овог нашег пројекта: „Овом свечаном академијом одали смо част  сенима оних који су своје животе дали за слободу, а свима желим да више нигде рата не буде! 


 

Наша је дужност и задатак, као оних који спремају младе за живот, промовисање културног наслеђа. Заслуге српске војске за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ вредне су сећања.

Овим пројектом радећи са нашим ученицима виших и нижих разреда из Боговађе, Бајевца, Лајковца, а и другарима из Јабучја који су били у хору и фолклору, научили смо наш подмладак да цене славну прошлост наших предака.ˮ

Ликовна секција наставника ликовне културе Милоја Митровића припремила је изложбу на тему Великог рата у изложбеном делу Културног центра, тако да су Лајковчани могли видети ове радове. Ови ученици су претходно имали изложбу у библиотеци града Београда. На отварању у библиотеци говорили су о дечјем стваралашту Радован Бели Марковић и Мишел Вуковић, познати керамичар, где су део говора посветили професору Милоју Митровићу и његовом раду са ђацима. Изложба је реализована и у СО Земун са називом Лајковац Земуну, затим у  ОШ Сирогојно.

    


Ова свечаност битан је део велког школског пројекта у којем заједно учествују ученици, наставници и родитељи. Припреме за наше обележавање 100 година од завршетка Великог рата  трајале су од почетка ове школске године и свакодневно се радило  по секцијама  (драмска, историјска, ликовна, литерарна, новинарска, хор... ). 

Обележавање јубилеја видљиво је било и у самој школи на сваком спрату,  али и по учионицама, где се налазе панои са изложбама. Писале су се  приче, песме, драмски састави... писало се о свему што је било значајно у то време.  У оквиру Фестивала науке одржаног у децембру 2018. године,  ученици Литералне секције седмог разреда, Историјске секције осмог разреда и ученици Соње Миловановић на додатној настaви српског језика и нaставница Данијела Лалаовић на додатној настави хемије припремили су изложбу “Србија и свет – сто година од завршетка  Првог светског рата”, “Први светски рат у књижевностиˮ и „Бојни отрови у Првом светском ратуˮ.  Радови ученика су изложени у холу школе.

Уложен је напор да се дође до веродостојних униформи из тог периода. Данијела Негић, заменица директора, контактирала је Народно позориште и Авала филм те су нас они упутили на Contrast Studios и Недељка Бајића који је био врло предусретљив и одмах пристао на сарадњу. Тако је захваљујући костимима, сцени и наш програм био занимљивији, упечатљивији и квалитетнији, а и родитељи су помагали и креативно и финансијски.

 


        Куповином 300 мајци на којима је писало: „Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!“, Предраг Радованчевић допринео је занимљивијем сценском наступу Малог хора. Била нам је драгоцена и сарадња са Културним центром „Хаџи Рувим“ Лајковац, који нам је пружио максималну техничку подршку и омогућио адекватан простор.

На пројекту се радило вредно и на крају смо били поносни на наш тимски рад, а публика је бурним аплаузима показала своје одушевљење нашим програмом.

Све ово можете погледати и на званичном сајту ОШ“ Миле Дубљевић“  oslajkovac.edu.rs


Вођа Тима за културну и јавну делатност  Соња Миловановић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост