Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Четрдесет девети сусрети професионалних позоришта лутака Србије


Tabla 09:00:00 0

Плакат: Позориште младих Нови Сад




“Цвеће мале Иде”
на Четрдесет деветим сусретима професионалних позоришта лутака Србије



Ансамбл Позоришта лутака Ниш данас путује у Нови Сад, где са представом „Цвеће мале Иде“ учествује на Четрдесет деветим сусретима професионалних позоришта лутака Србије, који се одржавају од 28. до 30. новембра.

Реч је о најзначајнијем националном луткарском фестивалу, који организује УНИМА центар Србије. У Србији постоји седам професионалних позоришта са луткарском сценом, а домаћин је почев од 1962. године сваки пут друго позориште. Домаћин овогодишњих Сусрета је Позориште младих Нови Сад.

Плакат: Позориште младих Нови Сад


По речима Игора Бојовића, председника УНИМА центра Србије, реч је о “једином еснафском фестивалу у Србији, који је збориште луткарске уметности и свих професионлаца који се баве овом врстом уметности у нашој земљи. Настао је као потреба да се кроз стални фестивал подстиче и унапређује луткарство у Србији, а прерастао је у непрекидни подстицај савременог домаћег лутакрског стваралаштва и врхунског извођачког квалитета.”

У такмичарском делу програма учествују професионална позоришта лутака из Суботице, Новог Сада, Београда, Зрењанина, Ниша и Крагујевца.

Цвеће мале Иде (фото: Иван Николић)


Ово ће бити треће фестивалско извођење представе „Цвеће мале Иде“, чија је премијера одржана 22. јуна.

Представу је режирала Марија Крстић, а улоге тумаче:  Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић.

Позориште лутака Ниш наступа другог фестивалског дана, у четвртак, 29. октобра у 11.00 часова, на великој сцени Позоришта младих Нови Сад.



«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост