Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » У Блацу одржана промоција књига Весне Алексић


Tabla 16:00:00 0


Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце




 
Весна Алексић (фото: НБ "Рака Драинац")

Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце приредила је за ученике четвртог разреда Основне школе „Стојан Новаковић“ Блаце промоцију књига „Крокодил пева“ и Сазвежђе виолина, ауторке Весне Алексић.

Весна Алексић је српска књижевница. Ради као стручни сарадник у предшколском образовању.


Ученици 4. разреда ОШ "Стојан Новаковић" (фото: НБ "Рака Драинац")


Књижевним радом се бави од 1987. и углавном пише дела за децу и адолесценте. Први роман за децу „Месечев дечак“ изашао је 1994. у издању Српске књижевне задруге и имао је три издања. После њега, изашло је још петнаестак различитих наслова који су углавном имали два или три поновљена издања. Роман „Звезда ругалица“ је добио награду Невен као најбоља књига за младе у 1997. години. Збирка прича „Ја се зовем Јелена Шуман“ добила је награду Политикиног Забавника за најбољу књигу за децу у 1998. години. Роман „Марија Модиљани“ је добио награду Матице српске у Новом Саду као најбољи роман за младе у 1999. години.


 


За укупан допринос савременом стваралачком изразу у писању за младе, Весна Алексић је добила Змајеву награду 2004. године. Аутор је више радио драма, монодрама за децу и једне монодраме за одрасле. Међу романима које је написала се такође издвајају: „Карта за летење“, „Ветар је, Аја“, „Старлет“, „Лицитација ветра“ (који је у само једној години имао три издања), „Моји рођени облаци“ и збирка прозе за одрасле „Улица Јанг“.

У 2013. години је добила признање „Сигридруг“ за монодраму „Мој први бицикл“.

Награда Змајевих дечјих игара “Раде Обреновић” за најбољи роман за децу и младе у 2017. години додељена је Весни Алексић за књигу “Крокодил пева” о тешкоћама детињства.


Славица Павличевић


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост