Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Надина Мујагић - Учионица босанског језика


Tabla 08:00:00 0


Марица Ферхатбеговић, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина







Учионица босанског језика


На једној огромној ливади налази се стара школа коју похађам већ дуже вријеме. Са свих страна окружена је парковима са отрцаним клупама.

По уласку у школу, одмах десно, се налазе црвенкаста врата која воде ка учионици испуњеној срећом. У њој сам проживјела све туге и радости. При уласку у учионицу сијалице ми скрену поглед на себе. Постављене су као гљиве које висе наопако. Ипак, љепша и боља је природна свјетлост, боја дана. Често волим сједити на искривљеној столици испод прозора и читати. Тада се осјећам испуњена љубављу и срећом.

Поред врата се налази велики дрвени ормар који је наслаган прашњавим књигама. Оне красе читаву учионицу и наставница о њима прича са поносом. На часу босанског већином преовладава хумор. Ниједан час није могао проћи, а да тај један несташни ученик нешто не провали. Иако смо вољели смијех, постојали су часови када смо морали учити. Онда настаје колутање очима, издахивање и потпуни мир завлада. Кроз одшкринути прозор пуше лагани повјетарац и чује се граја дјеце на све стране. Старе, шкрипаве клупе за вријеме контролног морају бити поредане у редове. Тада наша наставница обавезно стави наочале и обилази од стола до стола не би ли видјела да ли неко преписује. Када би прошла крај мене, њен љубичасти мантил би направио лагани вјетар и лупкање штикли би се звонило.

По завршетку часа би настао хаос. Сви углас причају и увлаче столице што прави велику буку. Најгори дио часа ми је крај, јер тада морам иступити из блиставе учионице и касније слушати друге лекције које ме не привлаче.

Мислим да је ово најстарија, али најпосебнија учионица јер с њом дијелим неке лијепе успомене. Пошто су све учионице реновиране, сем ове, она је остала најдрагоцјенија  и најљепша у школи.


Надина Мујагић, IX разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост