Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Ахмед Халилбашић - Златна рибица


Tabla 15:00:00 0


Марица Ферхатбеговић, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина






Златна рибица


Ја, као и већина дјеце, волим путовати и упознавати нове предјеле и особе у овом стварном, а и у оном измишљеном свијету.

Тако сам једном приликом отпутовао на обале Егејског мора и пецао рибу. Тишина и мелодија таласа су били као најљепша музика која ме је смиривала и опуштала. Одједном удица затрза и ја као спретан риболовац је брзином вјетра извукох на копно.

Вјеровали или не, то је била златна рибица. У први мах сам се уплашио и хтио побјећи, али сам скупио храброст и остао да видим шта ће се десити. Њена златна пераја су се сијала под задњим зрацима сутона.

Погледала ме је својим малим тамним окицама и рекла: "Ја сам још мала, па ћу ти испунити једну, а не три жеље, али мораш пожелити нешто само за себе". Обрадовао сам се и већ почео размишљати шта да зажелим: можда нови телефон, нову игрицу или новац.

Одједном ми кроз главу прођоше слике дјеце која немају ни дом ни храну, па се постидјех од својих жеља. У том тренутку сам схватио колико сам ја сретно дијете јер имам све то и да бих био себичан ако бих пожелио неке материјалне ствари.

"Ја за себе не желим ништа", изговорих ту малу лаж. Мало сам се застидио, јер сам само тренутак прије хтио зажелити нешто што ми уствари није ни потребно. Мислим да је та моја мала лаж кратко трајала и да је и рибица схватила, јер ми враголасто намигну и насмијеши се док је слободна журила у загрљај мору.

Дуго сам гледао за њом и жалио што нисам упецао краља златних рибица, јер би он вјероватно могао испунити ове жеље које се крију у мом срцу и које би усрећиле сву дјецу а и мене.

Шта је у мојој причи лаж а шта истина, вјерујем да сте већ схватили. Истина је да само својим радом и упорношћу можемо испунити сами себи жеље.


Ахмед Халилбашић, VII разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост