Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Јована Станојловић - Путовања


Tabla 12:00:00 0




Путовања


Има нечег у вези са путовањима, у свом њиховом сјају и непоновљивости, да би се могло рећи да чине бар трећину све апстрактне светлости овог света.
У каквој си заблуди ако мислиш да све то почиње кад уђеш у, рецимо, аутобус, а заврши се кад поново изађеш на истом месту! Али, почнимо од тога. Па, то је један од најбољих делова! Кад познате пределе смењују нови, а ти се залепиш за прозор и све чујеш и видиш и осећаш. Ништа ти друго није у глави, јер ако мораш да будеш свестан стварности, буди сад кад је лепша од бајке! А кад коракнеш на непознато тло, и све то видиш први пут, а опет се осећаш као да си цео живот ту и удишеш туђ ваздух и мислиш да л` би могао да буде твој.
А кад ниси на путу?  Па, можда се спремаш на пут и онда тешко оном ко с тобом покуша да води нормалан разговор. Онда, рецимо, не чујеш  контролни радимо у уторак, него контролни радимо кад буде остало осамдесет шест дана до пута, а треба да научиш које врсте шкољки живе на одређеним дубинама“, постане „мислиш ли да ћеш наћи шкољке на плажи“.
А о мапама да и не говорим! Неколико пута уђем ја у књижару, набрајам шта све треба да купим  и рачунам колики ми кусур остаје, а оно на зиду мапа света! И ја заборавим на паре и на оловке и на књижару, прилазим мапи као у трансу и прелазим прстом преко Амазона, кроз Русију, до Аустралије. Толико тога тек треба да се види! Толико тога има у свету, чуда о којима сањам, лепоте које не могу ни да замислим. И читавом душом упијам не мапу, ни слике, ни туђу земљу, већ наду. У шта?  Не знам. Није ни битно. Само ми дајте да се надам и да на обалама Аде сањам океан.



За Табла Фест 18


Јована Станојловић, 8/4, ОШ „Бранко Ћопић“ Београд

Ментор: наставница Милица Бијелић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост