Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Бранислав Милекић - Срећни смо што смо имали Вука


Tabla 12:00:00 0

Маријана Стефановић, ОШ „Марко Пајић“, Вича

 

Срећни смо што смо имали Вука


Н
ајважније за један народ, оно  по чему се он препознаје и по чему га вреднују други народи јесте култура.

Пре Вукове реформе, тачније пред Први српски устанак, Срби су у очима других људи били необразовани и мало цењени. Знали смо за своју богату историју и све борбе који су наши преци водили, али генерално, култура, у првом плану писменост нам није била на завидном нивоу. Устанци су почели, други људи су се за народ борили физички и оружјем, а Вук тиме што је радио на нашој граматици и реформи ћирилице. И захваљујући баш Вуку, Србија је изашла у први план у Европу. Овај великан је реформисао  ћирилицу и сакупио прва и права српска уметничка дела: нашу народну књижевност. Написао је збирку пословица, као и зборник наших обичаја који је дат у „Рјечнику“. Вук је тежио ка томе да у Србији влада само један језик и да сви људи, од најнижег до највишег слоја, знају писати и читати јединствен књижевни и говорни језик.

И данас,  захваљујући  Вуковом подухвату, ми читамо као што говоримо, језик књижевности је заправо наш језик. Захваљујући њему српски народ се ослободио једног великог незнања.

У данашње време је већина људи писмена, врата просвећености су се отворила за све...доста њих је факултетски образовано, а све се то темељи на Вуковој реформи језика и на томе ће му сви Срби  бити вечно захвални.



Бранислав Милекић, VIII разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост