Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Миљана Марковић - Бајка о сиренама


Unknown 16:21:00 0


Маја Радоман Цветићанин, радионица писања „Српски лако“

БАЈКА О СИРЕНАМА

Негде далеко, на крају света, иза седам мора и три океана, постојало је тајно царство сирена. Нико није знао да оно постоји, све док се први пут у двеста милиона година постојања овог царства нису родиле сирене близнакиње. Обајвили су вест о њиховом рођењу водометима магичних боја. Тада се на западном хоризонту људског света појави најмагичнији залазак сунца о коме су људи данима причали.
Мајка двеју близнакиња сирена била је пресрћна. Знала је да су њене близнакиње чудо и уживала је у лепоти својих сиреница. Оне су расле срећно и задовољно. Биле су увек једнако веселе и дружељубиве.
Ипак, једна сиреница је била мало радозналија од ове друге. Њену знатижељу нико није сматрао лошом особином све док једном није тврдоглаво навалила да види шта и ко живи на копну. Упркос напорима маме сирене да је врати на морско дно, она је успела да се домогне плићака. Оно што је видела, много јој се допало. Желела је и онда да дише, да хода и плеше, да носи сјајне хаљинице и да прича...
Данима је била тужна. Говорила је само о оном што је видела у забрањеном свету. Узалуд јој је мајка говорила да не сме да изрони на површину. Најпре је викала, а после почела да моли и плаче јасно је уверавајући да ће се ако сасвим изрони на површину, претворити у морску пену. Све је било узалуд.
Сиреници је и то било забавно. Баш је желела да се претвори у морску пену. Свом снагом се усмерила ка површини, а кад је скроз изронила из воде, претворила се и хиљаде белих капљица пене и запљуснула обалу човечјег света.
Мајка сирена је своју кћер удала за принца. Они су живели диго и срећно и изродили много принчева и сирена. Стара мајка никад није заборавила своју другу кћер, али је била спокојнија кад год је помислила да је њена друга кћер баш тамо где је желела да буде – на међи између два света.



Миљана Марковић, тада 4. разред
1. место на Медијана фестивалу 2014.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост