Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » 50. Рођендан „ЗВОНА“


Unknown 11:22:00 0


Славка Аврамовић, ОШ „Свети Сава“ Младеновац

Лист ученика ОШ „Свети Сава“ ове године слави 50. рођендан,
Први број је изашао 1965. године

Овако вредан јубилеј би пожелеле многе школе, а ми са поносом можемо рећи да је наша школа – некада „Душан Ђурђевић“, а сада „Свети Сава“, одувек била место сјајних идеја које су оствариване захваљујући својим учитељима и професорима који су са пуно ентузијазма мотивисали своје ученике,  радили са њима са пуно љубави и стрпљења и тако постизали изузетне успехе. Данашњом терминологијом би рекли: „Успешно реализовали многе пројекте“.
Далеке 1965. године на иницијативу учитеља Момчила Ђурића и професорке Ангелине Петровић која је тада водила литерарну секцију изашао је 1. број листа који  је замишљен као лист ученика. У складу са том идејом, прву редакцију Листа поред професорке чинили су ученици: Славомир Војиновић, Раде Радовановић, Слободан Мазек, Зорица Ивошевић, Либија Танасковић и Марина Ивановић. Прва двојица су касније постали новинари.
У протеклих 50 година Лист је излазио са честим прекидима и поновним  покретањем. 1996. године уз подршку тадашњег директора Бранка Вишњића, а на иницијативу наставника Милана Митића и Горана Обрадовића „Звоно“ је обновљено и поново покренуто. Од тада, до данас, „Звоно“ је објвљивано са прекидима.  Од  маја 2010. није изашао ни један број, а најчешће је објављивано по 2 броја у току школске године.
У децембру 2014. „Звоно“ се поново огласило, уз подршку в. д. директора Славице Радојичић, а на предлог наставника Горана Обрадовића и Тима за маркетинг.
Обележавајући Дан школе, Тим за маркетинг је представио обновљени лист „Звоно“.
О историјату листа говорио је Горан Обрадовић као главни уредник.


Захваљујући сећањима Славомира Војиновића, сада новинара, а 1965. године ученика – члана редакције, који се одазвао на позив и био гост наше школе, могли смо да сазнамо како је настало „Звоно“ и како су он и његови другови  уз подршку професорке Петровић учествовали у стварању тих првих бројева.
Либија Танасковић која је тада као ђак била члан редакције, послала  је писмо у којем је описала своја сећања на школске дане, наставнике другове, на  њихово заједничко учешће у стварању првог листа, уз жеље да садашње генерације наставе стварање школског листа који ће бити одраз садашњег времена. Писмо је прочитала Славка Аврамовић, испред Тима за маркетинг и поручила:
„Ако наша школа има дугу и богату традицију и генерације које после 50 година имају оваква сећања на школске дане, школске другове и своје наставнике, то  је прошлост ове школе вредна сваког поштовања, а будућност ове школе, ...од нас зависи!  Ми имамо обавезу и задатак да садашње генерације после 50 година имају још  лепша сећања на своје школовање и да их са задовољством преносе неким новим генерацијама“.
Зоран Милетић, учествујући у промоцији „Звона“, поздравио је обнављање листа и навео више разлога за своје обраћање: као бивши ученик школе, као родитељ и члан Савета родитеља, као представник Локалне заједнице и како је рекао најдражи разлог „као комшија“.

Следећи број „Звона“ који ће изаћи у мају, биће посвећен педесетогодишњици од изласка Првог броја 1965. године.

  



«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост