Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Читалићи 2015.


Unknown 10:14:00 0


Читалићи 2015.
        Tакмичење у вештини читања и
разумевању прочитаног и писаном изражавању
        Смотра читалаштва


Књига коју смо прочитали,
а из ње нисмо ништа забележили,
непрочитана је књига.
А. Албалат


Деца нам све мање читају. Пошто савладају технику читања у 1. и 2. разреду, учитељи и наставници претрпани новим садржајима немају времена да се баве читањем и његовим различитим видовима – читање у себи или са оловком у руци, тј. истраживачко, критичко, циљано и др. Овим програмом желимо да научимо децу како се води дневник прочитаних књига, јер је само књига из које је нешто записано, заиста и прочитана књига.
Суочавамо се са чињеницом да је све мање ученика који не бубају, већ из лекција издвајају кључне речи и уче оно битно из сваке лекције. Деца не знају да уче, а наставаницима и учитељима је потребан сваки вид подршке на изградњи логичког размишљања и у вежбању разликовања битног од небитног, тј. помоћ при учењу деце да уче.
У мору информација којима смо свакодневно изложени, потребно је направити приоритете и препознати важне и релевантне чињенице. Често нам се деси да трагајући за једном информацијом, дођемо до мноштва података у којим се често изгубимо. Деци је још теже. Израдом дневника и задатака које смо предвидели, покушавамо овим пројектном да започнемо лечење уоченог проблема.
Сва истраживања показују да нам деца све мање читају, на тестовима показују лоше резултате из области разумевања текста и вештине читања, а и реалност потврђује да нам је фонд речи младих све сиромашнији, упућен на жаргонизме и туђице. Тајна освајања језичке културе – усмене и писмене, лежи у читању. Враћањем књиге у дечје руке, обогатићемо њихов речнички фонд, а тиме и могућности изражавања.
Већина школских библиотека у Србији не може се похвалити добром опремљеношћу не само књигама, већ ни материјално техничким условима. Школски библиотекари су једини сведоци да деца воле да читају, али не оне старе и прашњаве лектире којима су школске библиотеке испуњене. Сарадњом са издавачким кућама и другим добротворима желимо да обновимо фондове школских библиотека и омогућимо деци да читају саврмене популарне књиге, како би прешли и на класике српске и светске књижевности.
Савремене комуникације и интернет мрежа претвориле су свет у једно велико село, па наши људи широм света много лакше могу да остану у контакту са матицом. На срећу, школа српског језика у дијаспори има, али да би се грејали на ватри домаћег огњишта, увек им је потребна пријатељска рука. Овим пројектном желимо да остваримо сарадњу и са учитељима и наставницима српског језика широм света, да се српска реч и ћирилица чују и негују свуда где Срби живе.
Такмичење се реализује као школско/међушколско и подразумева израду читалачких дневника са обавезним задатком и/или проверу вештина путем теста. Критеријуми за припремање ученика и формирање тестова су стандарди за први и други циклус основног образовања из области Вештина читања и разумевања прочитаног и Писано изражавање. Сваки школски тим може да опште пропозиције прилагоди свoјим потребама, наравно уз поштовање заједничких обавезних задатака које предложи Aуторски тим.
Смотра читалаштва промотивни је завршетак такмичења основних школа у вештини читања, разумевања прочитаног и писаног изражавања, али и сама има такмичарски карактер (штандови школа, радионице наставника, промотивна решења свих учесника).
Ове године посебну категорију чине деца из дијаспоре која су на основном или напредном нивоу познавања српског језика.
Организатори Читалића 2015. су Министарство провете науке и технолошког развоја Републике Србије и ОШ „Вожд Карађорђе“ из Алексинаца са Јавном библиотеком „Вук Караџић“ из Алексинца.

Више података о начину реализације и категоријама на сајту Читалића.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост