Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Овчарско-кабларска клисура


Unknown 09:00:00 0




Извор: Туристичка организација Чачка http://turizamcacak.org.rs/

Овчарско-кабларска клисура се налази у централном делу Србије, у оквиру Западног Поморавља, а раздваја високу Шумадију, на северу, од Драгачева и Старовлашко-рашке висије на југу. Спада у она подручја Србије која својим природним вредностима и споменичким лепотама привлаче пажњу већ вековима. Основно природно обележје клисуре чине упечатљиви масиви Овчара и Kаблара, по којима је и добила име. Главну масу ових планинских узвишења изграђују кречњаци из периода триајса. Мало која клисура у Србији је украшена тако израженим укљештеним меандрима или термалним изворима као ова. Главну морфолошку особеност клисуре представљају изванредно изражене окуке речног тока Мораве и доњег, најнижег дела долине, које је наш чувени научник Јован Цвијић назвао накалемљеним мендрима, односно укљештеним меандрима. Уредбом Владе Републике Србије Овчарско-кабларска клисура проглашена је као заштићено природно добро I категорије – Предео изузетних одлика. Заштићено подручје се простире на 2.250ha, од чега је 1.700ha на подручју општине Чачка, а 550ha на подручју општине Лучани. На подручју клисуре установљени су режими заштите II степена (542 ha) и III степена (1707 ha).
Овчарско-кабларска клисура спада у ред оних подручја у Србији која су позната широј јавности по својим природним лепотама и споменичким вредностима, која привлаче пажњу већ вековима. Основно природно обележје клисуре чини рељеф, а пре свега упечативљиви масиви Овчара и Kаблара, по којима је и добила име. Мало која клисура у Србији је украшена тако укљештеним меандрима или термалним изворима као ова. Огрнута у лепе и тајанствене шуме, са незаборавним пејзажима, још је лепша кад њено небо запара орао или кликтај сивог сокола.

Поред природних лепота, туристички потенцијал Овчарско-кабларске клисуре представља и велики број православних манастира окружених шумама, водом и стенама. Због постојања десет манастира и два света места у Овчарско-кабларској клисури, она је позната и као „Српска Света Гора“.




«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост