Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Специјална олимпијада 2018


Tabla 09:00:00 0

Детаљ са Специјалне олимпијаде 2018





Иако најмања по броју ученика у нашој општини, наша школа се сврстава у категорију сложенијих по питању организације рада. Наиме, поред одјељења редовне наставе, у њој наставу похађају и дјеца са сметњама у развоју у, за њих прилагођеним, учионицама по посебном програму, у оквиру посебних одјељења. Лаици би на основу тога претпоставили да су они одвојени од осталих ученика. Но, није тако. Насупрот томе, наставни кадар који ради са њима, уз подршку свих осталих запосљених у школи, настоји да их што више интегрише у цјелокупну школску заједницу. Да се осјећају као равноправни чланови, што и јесу. У том смјеру и са том жељом, у школи се често огранизују разне активности којима је циљ међусобно дружење, прожето духом равноправности, емпатије, солидарности, хуманости... Духом толеранције. Једна од таквих вишедневних активности је и свакако, сада већ традиционална, манифестација Специјална олипијада.

Специфична манифестација, којом се наша школа препознаје у држави и којом се поноси, сачињена је од три дана активности спорског, забавног, али и образовног карактера. Средина октобра, резервисана за дружење дјечице са сметњама у развоју из различлитих крајева Црне Горе, из различитих институција, организација, установа, а циљ је један – ујединити их, удружити, измамити осмијехе јер то и чини живот. Лијепи тренуци... А да би показали да дјеца не познају границе, да су међу њима све разлике неважне, да су равноправни, ученици редовне наставе наше школе узимају учешће у приредби на отварању манифестације и игром, пјесмом, рецитацијама и скечевима, исказују топлу добродошлицу.

Тако је било и ове 2018. године. 

Једанаеста по реду Специјална олимпијада 2018, започела је свечаном приредбом, 12. октобра 2018. У препуној, свечано уређеној, фискултурној сали наше школе топлу добродошлицу свим присутнима, а посебно дјечици због које се и организују овакве активности, пожељела је управа школе, заједно са колективом запослених и ученицима учесницима програма. Пар рецитација, неколико литерарних састава, пар плесних тачки, изамљивали су аплаузе и овације присутних. Негдје у средини приредбе, својом хорском тачком уз кореографију, представили су се и ученици V-a разреда, свих 17. Трећи пут заредом. Како и доликује манифестацији овог типа, тако је изабрана и пјесма за представљање. Сведена, а упечатљива. Тиха, а опет снажне поруке. Софистицирана, чаробна, а опет отресита. Са поруком одраслима да обрате пажњу на дјецу, али не овлаш и преко рамена. Да обрате пажњу на очи, на покрет, на мимику јер то често крије хиљаде ствари које се ријечима не казују. Да његују та мала бића јер су она будућност овог свијета, јер су она смисао постојања. МЕЂУ ВАМА СМО, ПОДРЖИТЕ НАС! Снажно, емотивно, кратко, а упечатљиво. Пјесма која се сматра УНИЦЕФ – овом химном против вршњачког насиља, пјесма ДЕЛТА фондације, је била прави избор. „Не ругај се“, порука упућена свима. Не ругај се глувима, слабовидим, дјечици која трпе насиље, дјечици са инвалидитетом, онима који су претрпјели ратне страхоте, сирочићима, дјеци обесправљеној на све остале начине. Једноставно, НЕ РУГАЈ СЕ! Обучени у бијеле мајце, као симбол дјечије чистоте и невиности, држећи у ручицама балоне и хамер папире са порукама наранџасте боје која симболизује пријеко потребну толеранцију, уз цвјетиће различитих боја а опет исте форме и облике (различити, а исти) дјечијим уздрхталим гласићима одали су молбу и захтјев одраслима да се окрену пут оних којима је помоћ најпотребнија. Пут дјеце хероја и херојина која своју бол крију осмијесима, сузе трептајима окица, а нервозу поигравањем ножица и пљескањем ручица...

„Кад видиш ме, не ругај се,
у болу нема среће, знај.
Богу сви смо једнаки,
на крају сви смо анђели.
Не ругај се.“

Аплауз присутних, након тачке, је показао да смо то успјешно извели. Онако како се и очекивало, како нам и доликује. А већ пар тренутака након тога, услиједила су размишљања и питања како и на који начин да представимо одјељење и школу на сљедећој манифестацији, наредне године (Дан школе, Дјечији карневал).

Наредни дан, 13. октобар, је био резервисан за Округли сто, у зборници наше школе, који се већ неколико година традиционално одржава. Двочасовна размјена мишљења, ставова и искустава људи из струке, представника Министарства, Филозофског факултета, школа, дневних центара, НВО организација, су била од непроцјењивог значаја. Настојале су се прикупити информације, ријешити недоумице и препреке на које наилазимо у пракси, а све за циљ да се настава у коју су укључена дјеца са сметњама у развоју одвија у њима прилагођеној радној атмосфери интегришући их што више у школску заједницу. И овога пута је истакнута неопходна сарадња родитеља који је кључан фактор, али ништа мање ни важност другарске атмосфере у одјељењу у којем је дијете са смењама у развоју. Јер врло важан „партнер“ у раду су управо дјеца, њихова емпатија је један од предуслова успјешне, креативне, квалитетне реализације наставног процеса.

Након тога уз спортска надметања и колективна дружења, испуњена су и остала 2 дана ове манифестације на радост свих учесника, а са жељом да се традиција по могућности не прекида већ настави и у наредном периоду.



Дробњак Горан,
професор разредне наставе
Зеленика, Херцег Нови, Црна Гора


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост