Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Моја је песма голема


Tabla 15:00:00 0


Драгана Пешић Главашевић, ОШ „Бранко Миљковић“ Ниш



Драгана Пешић Главашевић са учесницима програма


„Моја је песма голема“


„Поштуј и учи и језике других образованих народа, али никада не заборави: као што је учење страних језика лепо, тако је и употреба властитог језика до крајњих могућности – дужност.“

Одломак из Коштане


У ОШ „Бранко Миљковић“ у Нишу  25. септембра, у сусрет Европском дану језика, организован је програм „Моја је песма голема“ којим се славио призренско-тимочки дијалекат.
Циљ оваквог обележавања Европског дана језика је жеља да се покаже да је свакодневним, народним језиком могуће изрећи све што срце и памет захтевају.
Дух једног народа „очитује се“ најјасније у његовим непреведеним речима.
Организатор програма била је библиотеар школе Драгана Пешић Главашевић. Реализатори наставнице српског језика: Ивана Вукадиновић, Јелена Станковић, Марија Вељковић  и Александра Младеновић.

 
Драган Ј. Ристић и Драган Маринковић

Гости програма били су књижевници Миња Илијева и Драган Ј. Ристић који су казивали своје песме на дијалекту. Они су школској библиотеци поклонили збирке песама писане дијалектом што ће ученицима послужити да се читајући суочавају са собом и својим пореклом и мање тежити непознатим даљинама.
Програм је пратио господин Драган Маринковић директор „Табле.“

Миња Илијева
Ученици су казивали одломке из „Коштане“, „Зоне Замфирове“ и „Калчиних прича“, али и своје песме, и песме Славке Војиновић писане на нишком говору.
Ово је друга година да се у нашој школи уочи Европског дана језика слави српски језик. Прошле године је то било предавање универзитетског професора Недељка Богдановића „Проговор матерњег језика.“
Овакав вид обележавања овог Дана постаје традиција и пут у јенакост српског језика са осталим језицима на језичкој карти Европе.


  
 
Млади глумци, песници и рецитатори

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост