Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Пишемо и стварамо на српском језику


Tabla 08:00:00 0


Удружење Срба и Македонаца КУД “Бранко Чајка” Тетово, Република Македонија



Пишемо и стварамо на српском језику (фото: архива Табле)



Удружење Срба  и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Македонија, овог викенда, 13. и 14. октобра 2018. године, биће домаћин по шести пут манифестције „Пишемо и стварамо на српском језику“. Овогодишњи скуп дечјег песничког ставаралаштва одржаће се, као и увек; ине у Духовно-културном центру „Кирил Пејчиновић“ који се налази на просторима манастира Св. Атанасија у селу Лешок,  удаљеног 5 км. од Тетова. 

„Пишемо и стварамо на српском језику“ је јединствена песничка манифестација која окупља децу и младе припаднике српске заједнице у Републици Македонији са циљем да кроз стваралаштво чувају и негују српски језик а самим тим и свој језички, кулурни и национални идентитет. Манифестација је први пут одржана 2011. године и ово је њено шесто издање.

Учесници манифестације су ђаци основних школа у Републици Македонији који редовно или факултативно следе наставу на српском језику, као и полазници „Летње школе српског језика и културе“ коју је Удружење организовало ове године за остале припаднике српске заједнице у Македонији како би упознали језик и културу својих предака.

Тема овогодишње манифестације је „Ал је смешан овај смех“. Пријављено је 30 самосталних  радова. Гост манифестације је Власта Ценић, песник за децу  из Републике Србије.

ПИШЕМО И СТВАРАМО НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ је пројекат који је одобрен на Конкурсу за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству за 2018. годину Министарства културе и информисања Републике Србије.

Овај пројекат је други, од укупно три, које Удружење реализује ове године а који се односе на очувању српског језика и ћириличног писма.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост