Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП ДОЊА ТРЕШЊИЦА – ДАН ЧЕТВРТИ


Tabla 16:00:00 0


Предраг Спасојевић, ОШ „Милош Гајић“ Амајић, ИО Доња Трешњица




 





УТОРАК, 17. јул 2018. године


Активности у овом дану започете су веома рано. Група од четири учесника кампа у 7.30 часова је била у трансфизији у Лозници и дали су крв као вид хуманитарног рада у оквиру кампа.

У 10.00 часова обављене су две активности. Ненад Вучетић из Доње Трешњице одвео је службеника Јавног здравља из Шапца да узме узорак гвожђевите воде у Зверовићима како би извршили основне анализе.

Истовремено, наш познати гљивар, Марко Ерић, одржао је веома корисно предавање о гљивама и гљиварењу, а потом је све учеснике одвео на терен. По повратку из шуме, гљиве су класификоване, а поједине, оне ретке, „дешифроване“ уз консултацију литературе. Активност је протекла успешно уз обострано задовољство.

Након кратке паузе, уследео је одлазак у Подземни град Карађорђевића. Како Филип Богуновић, председник Друштва истраживача ЗЕНИТ из Бачке Тополе, грех је доћи у Мали Зворник на неколико дана а не посетити ову знаменитост.

Милица Вељовић из Ниша каже да је пристигла тек пре једног дана. Први утисак јој је био: „Где сам ја то дошла и шта ћу ја овде?!“ Међутим, како каже, након сат времена дружења уз музику променила је мишљење и искрено се нада да ће и остатак боравка бити овако добар. Људи су љубазни, а Подземни град је оставио посебан утисак на њу.

Никола Кувељић из Бачке Тополе каже да је дуже од пет година у истраживачима. У Доњој Трешњици је други пут. Акције су, како каже, садржајне и добро организоване, а локално становништво изузетно љубазно и гостопримљиво.

Мила Суботић из Ваљева је, такође, други пут у Доњој Трешњици и потрудила се, поред студентских обавеза, да дође. Посебно јој је драго што су истраживачи дошли из различитих крајева Србије, а већ након једног дана сви се осећају као да се годинама знају. Искрено се нада да ће остатак времена проћи у добром дружењу и раду.

У Доњој Трешњици ових дана борави и Звонко Којић из Марибора. Његови корени су у Доњој Трешњици. Као утисак о научно-истраживачком кампу навео је: „Повратак природи и поштовање према коренима да не заборавимо одакле смо потекли.“

  
  

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост