Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Филм Допунске школе на српском језику из Берлина приказан на скупу ''Српски језик данас''


Tabla 08:00:00 0


Милана Ракић, Допунска школа на српском језику, Берлин, Немачка

 

Школа на српском језику у Берлину је Међународни дан матерњег језика обележила кроз низ занимљивих активности. Поред квизова, језичких игара, литерарних и ликовних радионица, професори Мирјана Стефановић и Милана Ракић су на часовима са ученицима разговарале о важности учења, очувања и даљег преношења српског језика, као и о значајним личностима, које су у српској прошлости дале велики допринос развоју српског језика и књижевности.

Указујући на велики значај учења српског језика у дијаспори, професор Милана Ракић је са својим ученицима за ову прилику снимила филм у коме се, осим представљања школе, приказује рад на очувању српског језика кроз наставне и ваннаставне активности. Ученици су говорили и о Доситеју Обрадовићу, једном од најзначајнијих српских просветитеља. Филм такође указује на чињеницу да велики број деце српског порекла одраста у иностранству са минималним знањем матерњег језика и да се са њима почиње од учења најосновнијих појмова.

- Док не сретнете децу српског порекла, која тек понеку српску реч проговорити знају, ни ви сами не можете знати колико је посао професора, учитеља у иностранству, важан и племенит, колико је борба за сваку нову реч матерњег језика јака и тешка, али лепа. Зато је важно да ова деца везу са Србијом чувају и кроз похађање наставе у допунским школама, које раде под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, казала је Милана Ракић.

Филм Допунске школе на српском језику из Берлина приказан је 21. фебруара на скупу ''Српски језик данас'', који је у Београду, поводом Међународног дана матерњег језика, организовала Задужбина ''Доситеј Обрадовић''. Овом скупу су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Филолошког факултета Универзитета у Београду, као и најпризнатији познаваоци српског језика данас.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост