Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Ноћ позоришта


Tabla 09:00:00 0


У суботу 25. новембра 2017. године, по седми пут ће се одржати међународна манифестација НОЋ ПОЗОРИШТА у Републици Србији, у оквиру међународне мреже Европска ноћ позоришта (European theatre night). Преко 50 различитих програмских садржаја биће одржано у следећим градовима:  Бачка Паланка, Београд, Чукарица, Врбас, Крагујевац, Ниш, Нови Сад, Футог, Младеновац, Прокупље и Нови Бечеј.

Ове године смо задали велики задатак те са поносом можемо да истакнемо да смо успешно припремили програм под темом ДЕЦА ЗА ДЕЦУ. Поред позоришта, домова култура и културних центара, ове године на наше велико задовољство учествују и специјалне образовне установе и организације за децу ометену у развоју.

Све установе културе које учествују у манифестацији НОЋ ПОЗОРИШТА укључили су се у једну глобалну акцију и својим активностима ће покушати да скрену пажњу на ретке болести, децу са симптомима интелектуалне инвалидности, узроковане генетским мутацијама, за чији лек се тренутно ради истраживање.

Инспирисани личном причом породице Крговић из Новог Сада и њиховом борбом да се утврди узрок болести њихове ћерке и приступи адекватној терапији како би се бар ублажили симптоми, јер лек за ово ретко обољење није пронађен, дошли су до сазнања и лично су се укључили у програм истраживања болести и изналажење лека.

Велика ствар свакако не само за малену нашу суграђанку, већ и за много, много деце које одрастају примајући неадекватне терапије и не знајући да могу да се подвргну тестирању и можда баш они имају DDX3X генетску мутацију те ће им дати наду да ће се пронаћи лек. 
Овогодишњим програмом, а верујемо и прикупљеним средствима, сви заједно ћемо помоћи истраживању за изналажење адекватне терапије и лека за поменуту болест.

Из тог разлога издвајамо две премијере у Београду и Нишу, представе коју играју деца са посебним потребама: у Културном центру Чукарица представа „Маштарије“ - интерактивна представа са пројектом инклузије деце са сметњама у развоју позоришта Учитељског факултета у Београду, у Позоришту лутака у Нишу предства “Није лако бити дете” – мјузикл, интеракитвна луткарска представа глумице Наташе Ристић у којој учествују школа „14. октобар“, Медицинска школа „Миленко Хаџић“, Хор школе „14. октобар“ и ученици драмских секција нишких основних школа.

У новосадској Градској библиотеци програм припремљен у облику представе, радионица и изложбе деце из Дома за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника, а у Футогу најмлађе очекује позоришни маратон.

По први пут у манифестацији имамо представу за бебе и најмлађе – „Шарено дрво“ у Позоришту за децу у Крагујевцу која ће се због већ великог интересовања играти чак два пута тај дан. Такође, за најмлађе имамо по први пут у манифестацији тему позоришни бонтон у организацији Дома културе Нови Бечеј.

Фондација Ноћ позоришта је ове године подржала београдски Фестивал средњих школа „Културица“, а тим поводом ће УК Пароброд угостити прво-пласирану представу „Генерали или сродство по оружију“ Борислава Пекића, драма у извођењу ученика драмске секције VI београдске гимназије.

Као и сваке године Културни центар Врбас припрема целодневни богати програм. И ове године, у складу са темом, а окренути ка најмлађима, почиње програм са доделом награда и отварањем изложбе од радова спроведеног конкурса на  тему „Ноћ позоришта“, а програм завршавају, радионицама за најмлађе и две представе у извођењу Дечјег луткарског позоришта ЛАНЕ из Кикинде и Центра за културу општине Мало Црниће.

Први пут у манифестацији учествује Дом културе у Прокупљу и то потпуно одговарајући на овогодишњу тему. За Прокупчане је припремљен обиман програм који почиње од 18 часова уз учешће Дечијег боравка СУНЦЕ и Удружење оболелих од мишићних и неуромишићних болести, корисника Установе „МАРА“ из Ниша, ученици ОШ „Ратко Павловић Ћићко“, специјалне школе „СВЕТИ САВА“, и др.      

О DDX3X:
DDX3X мутација је ново откриће са малом базом пацијената. У циљу подстицања истраживања, породице су се удружиле кроз истоимену фондацију на светском нивоу, те едукују родитеље и шире информације о могућностима, а упоредо скупљају средства за предстојеће врло скупо петогодишње истраживање на Универзитету у Калифорнији у Сан Франциску, где лабораторија др Шера (Sherr) једина у свету се бави истраживањем наведене мутације и програма за развој мозга. Генетски истраживач Карла Велч Бригати (Karlla Velch Brigatti), у сарадњи са Универзитетом и родитељима деце, организовала је прикупљање и чување узорака биопсије коже од деце DDX3X-а и родитеља на Институту Кориел (Coriell). Прво откриће за DDX3X мутацију почело је пре две године када се путем истраживања дошло до резулата да DDX3X генске мутације могу бити повезане са интелектуалним инвалидитетом, који се крећу од благе до дубоке, абнормалности мозга, напада или аутизма. Пацијентска база брзо је порасла са 1 на 10, на десетине као породице које никада нису знале име поремећаја који утичу на своју децу изненада су имали информације и подршку. DDX3X мутацијa гена до сада је откривена код девојчица. Уобичајени симптоми: интелектуалнa инвалидност, мала тежина, низак тонус мишића, епилепсија, поремећаји покрета, абнормалности коже, сколиоза, губитак слуха.

Европска ноћ позоришта (European theatre night) је међународни пројекат покренут 2008. године у Хрватској са циљем да се директно подстакне драмско и глумачко стваралаштво на простору читаве Европе и приближи култура широј јавности. Од почетка па до данас манифестација се одржала и одржава сваке године поред Хрватске и Србије и у Белгији, Чешкој, Словачкој, Аустрији, Словенији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Црној Гори, Словенији и Мађарској.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост