Лепота различитости
Unknown
14:00:00
0
Славка Аврамовић, ОШ "Свети Сава" Младеновац
Лепота различитости
(обележен
Међународни дан особа са инвалидитетом 3. децембар)
С
|
а жељом да децу и одрасле
подсетимо да се 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом, по
препоруци Генералне скупштине УН обележава од 1992. године и да је то повод да
се скрене пажња на тешкоће и проблеме са којима се суочавају особе са
инвалидитетом, на састанку Тима за инклузију ОШ “Свети Сава” Младеновац,
договорили смо се да одржимо инклузивни час и тако још једном покажемо да је наша школа одличан пример како се
поштује право на различитост.
Живот нам пружа много тема, али
смо се ми одлучили за тему: “Здравље је
најважније - ФИНИ ВИТАМИНИ”, са посебним освртом на значај витамина у исхрани
деце, сматрајући да је то јако важно у овом зимском периоду и “времену брзе
хране”.
На овом часу - двочасу, 3.
децембра, остварени су садржаји Чувара природе (одељења 3/3 и 4/3), и практични
рад ученика специјалног одељења. После одгледане презентације на тему “ФИНИ
ВИТАМИНИ”, која је имала за циљ да на занимљив начин ученици усвоје садржаје о
правилној и здравој исхрани, о значају витамина и важности здраве ужине,
ученици су то показали кроз практични рад.
Од воћа које су донели тога дана,
припремали су здраву витаминску ужину: воћну салату, “воћне ражњиће” и
куглице од воћа са овсеним пахуљицама.
Припремањем овакве ужине и на
овај начин, ученици су на овом часу: учили, практично применили научено,
дружили се, уживали у заједничкој ужини, делили донето воће, поштовали и
уважавали једни друге и тако показали да иако нисмо сви исти, можемо
искористити на прави начин своје различитости.
Час су припремиле и реализовале
учитељице: Славка Аврамовић, Славица Радојичић и дефектолог Јасминка
Саздановић. Као посматрачи и наравно дегустатори придружиле су се учитељице
Бранисалава Катић и Ана Лазић, вероучитељ Игор Степановић и студент 3. године
Учитељског факултета Војкан Вуковић који је био на пракси.
После одржаног часа, размењујући
мишљења и утиске, дошли смо до закључка да смо на овом часу сви
нешто ново сазнали, научили, урадили, да нам је било лепо, забавно, пријатно и “укусно” и да је све
то производ лепоте и богатства различитости.