Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Канадско ћоше


Unknown 08:00:00 0

Зоран Кљајић, Виндзор, Канада




Канадско ћоше


У
 недељу, 6 децембра у цркви "Св. Димитрије" у Виндзору у Канади, одржана је трећа по реду традиционална продаја “лепих посних колача...”
Догађај наочиглед не толико специфицан, рекли би неки, ипак јединствен и важан пре свега за многе српске домаћице које умеју да покажу своје кулинарско умеће до те мере да неретко и они добронамерни, који случајно "залутају", остају запањени креативношћу, лепотом  и мајсторством у изради посних колача који су традиционалан део српске националне кухиње
Ово је била важна манифестација и за оне најмлађе. Поготово, ако се узме у обзир да сав приход од продаје одлази у фонд из кога се финансира куповина божићних поклона за децу. Према речима председника српске школе при црки св. Димитрије и организатора Јованке Врховац Галицх, на овај начин се прикупи сасвим довољно новца да се “усрећи” око стотињак малишана. 
Свештеник СПЦ “Св. Димитрије” у Виндзору, прота Јовица Цетковић не крије задовољство истичући традиционално велики одазив “виндзорских” Срба кад год црква организује сличне манифестиције.
Иначе, треба нагласити да су српске православне цркве одувек на овим просторима својим деловањем доприносиле очувању српске традиције, обичаја и вере. Као једну од кључних карика у очувању наше културе и језика нарочито се истичу црквене школе српског језика. У њима се деца уче основама српског језика, ћириличног писма и правописа. Такође, деца уче историју и веронауку уз наставни план и програм који је усклађен са важећим прописима Министарства просвете Републике Србије.
Црквену школу у цркви "Св. Димитрије", основану пре 50 година, тренутно похађа 36 дечака и девојчица који се не разликују баш пуно од својих вршњака у Србији. Свима њима је наравно игра на првом месту.


Осим ове школе у Виндзору је активна и ново формирана српска школа при црквеној општини "Св. Петка" као и најстарија на овим просторима, школа СПЦ "Грачаница", основана далеке 1952 године.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост