Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Академија ШК Београд


Unknown 11:05:00 0


Прошле су деценије од последњих великих успеха наших шахиста на међународној сцени, а из године у годину ситуација је све суморнија. Оно мало дечака и девојчица који наговесте озбиљније домете, без систематског стручног рада, брзо се утопе у шаховско сивило или потпуно напусте древну игру. Због тога радује одлука Шаховског клуба Београд да се покретањем Академије посвети усавршавању најмлађих.
Овај програм има шири друштвени и спортски значај. У програм су укључена деца која су постигла најбоље резултате на државном и међународном нивоу у области шаха и издвојена су у групу са којом се ради по посебном програму. Циљ је да се врхунски таленти не изгубе у просечности већ добију најбоље услове за рад и напредак. Циљ је, не омасовљавање (тиме се баве други клубови) већ подизању квалитета и стварању врхунских играча којих у последње време нема на нашим просторима.
Очигледно је да овакав начин рада са младима недостаје нашем шаху. Имамо полазнике који су показали велико интересовање и таленат. Жеља нам је да омасовимо Академију, да имамо десетак талентованих шахиста и циљ је да они једног дана постану велемајстори. Имамо одличан стручни кадар, знамо да радимо, јер  је из нашег клуба потекао некадашњи омладински првак света Игор Миладиновић.
Циљна група су најталентованија деца Београда која су то својим радом и резултатима доказала. У програм су укључена деца која су постигла најбоље резултате на државном и међународном нивоу у области шаха без обзира на матични клуб. У  програм су укључена деца из 5 београдских клубова. Чланство у нашем клубу није обавезујуће већ таленат, рад и одоговорност, личност детета као и љубав према шаху.
Напомена: Обраћа се пажња на правилан психофизички развој ученика и притом кроз Савет Академије консултују  стручњаци из одговарајућих области. Полазници су обавезни да испуњавају редовне школске обавезе.
Академија ШК Београд има сопствени програм који се ослања на најбоље светске школе. Највише подсећа на класични руски. Радимо на принципима шаховске класике. Консултујемо оне које су најбољи у шаху. Ангажујемо искусне велемајсторе да против полазника играју хендикеп мечеве. Настојаћемо да деца што боље усвоје модерне технологије, рад на рачунару са напредним шаховским програмима.

Наш циљ је постизање и одржавање врхунских резултата, рада и одржавање континуитета у нашем програму. Издвајање ове деце је био први услов, наш рад и искутство је други услов, а помоћ локалне заједнице врло важан, трећи услов.
Општина Врачар нам је пружила једнократну помоћ као и председник клуба Милан Милићевић. Поносни смо на наше чланове који су вишеструки прваци Србије као што су Велимир Ивић, Адела Великић, Теодора Ињац, Живојин Перовић, сјајан у проблемском шаху, Михајло Савић и на остале млађе чланове. Oни постижу сјајне резултате и на међународном нивоу.
"Пошто је циљ да они осим добрих шахиста буду и добри ученици, организовали смо им два трочасовна термина недељно, али добијaју веома квалитетне информације. Имају и домаће задатке. Нећемо настојати да од њих већ у овом узрасту направимо шаховске професионалце, већ да их максимално развијемо, па ћемо видети какав ће бити коначни исход. Осим мене предавачи су  велемајстори Бојан Вучковић, Игор Миладиновић и Вељко Јеремић, ФИДЕ мајстори Иван Мартић и Горан Биочанин. Дечаци су талентовани и очекујем да у наредном периоду  покажу осетан шаховски напредак, а за годину дана и да буду надомак титуле ФИДЕ мајстора. Ако тако буде, знаћемо да смо на правом путу" – уверен је Јован Тодоровић.
Настава је  интензивна, али и да оставља полазницма времена и за редовно школовање. Често организујемо дружења са нашим старијим члановима који младе  уче не само шаховској игри већ и витештву за таблом. У посету нам долази и Љубомир Љубојевић,  Александар Матановић. Занимљива су и дружења са песницима, члановима клуба, Љубивојем Ршумовићем и Матијом Бећковићем. Ниједна прослава запажених резултата не пролази без њих. Чланови нашег клуба и симпатизери наше Академије и саме идеје су  глумци и певачи који нам дају подршку и присуствују свим значајним догађајима везаним за напредак АКАДЕМИЈЕ.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост