Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » » Софија Ковачевић - Моја бајка у свемиру


Tabla 08:00:00 0

Бранка Ковачевић, ОШ „25. мај“ Рожаје, Црна Гора


Моја бајка у свемиру

Некада давно у једном граду све ноћи су биле свјетлуцаве због звијезда и њиховог пријатеља Мјесеца који су сијали на небу. Звијезде су се увијек играле са Мјесецом, сијале и правиле сазвежђа, а Мјесец је погађао по њиховом распореду која су то сазвјежђа. Увијек су се радо дружиле са осталим звијездама, све до једне вечери кад је у њиховој близини засијала и нека другачија свјетлост. То су биле звијезе које су шириле плаву, розу, љубичасту и свјетлост разних других боја.

Оне су упитале жуте звијезде да ли могу да се друже и играју са њима и њиховим пријатељем Мјесецом. Жуте звијезде су помислиле: Оне нису као ми. Ко зна одакле су. Можда желе да нам науде. И зато не бисмо требали да им вјерујемо. Не знамо ништа о њима. Од кад постојимо нисмо видјеле ништа слично. И због тога нећемо да их пуштамо у наше друштво“. А, Мјесец се није мијешао, повукао се, није желио да растужи своје досадашње пријатељице, али ни ове нове  звијезде  других боја и  необичног сјаја... Звијезде придошлице се јако растужише јер су гледале игру жутих звијезда и Мјесеца у којој оне нису могле учествовати. Жуте звијезде нису знале једну битну ствар, а то је да су звијезде других боја чаробне и да имају моћ да униште све што жели да нанесе зло било којој звијезди...

Једне ноћи осјети се хладноћа која је сваког трена била све јача и јача. Свима постаде јасно да им се приближава неман звана Ледени Талас. Он је већ дуго био љубоморан на жуте звијезде које сваке вечери украшавају небо и којима се сви диве. Он никад није сијао и њему се никад нико није дивио. Зато је он често долазио изненада и својом хладноћом гасио златну свјетлост звијезда. То су убрзо сазнале необичне звијезде разних боја и одлучише да нешто предузму. У моменту када се Ледени Талас припремао да својим дахом заледи  групу жутих звијезда које су уплашено жмиркале, звијезде необичних боја употријебише своју моћ, ујединише своју свјетлост разних боја, која Леденом Таласу бјеше сасвим непозната до тада. Он се уплаши и брзо нестаде у мрачне даљине.

Жуте звијезде схватише да су гријешиле кад нису дозвољавале осталим звијездама да се друже са њима и Мјесецом. Извиниле су им се и од тада све се звијезде на небу играју и друже без обзира на разлике. А, има их свакакве свјетлости и разних боја, само што су далеко од нас па ми те разлике не можемо примијетити.



Софија Ковачевић, I-1
ОШ „Вук Караџић“, Беране, Црна Гора


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост