Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » 4. Ликовни и литерарни конкурс „Дани Данице Јовановић 2017.“


Tabla 09:00:00 0

 


Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“  расписује:
4. ЛИКОВНИ  И ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС
у оквиру манифестације „Дани Данице Јовановић 2017.“



Даница Јовановић је прва српска академска сликарка,  рођена 4. јануара 1886. године у Бешки, а трагично настрадала у Првом светском рату 12. септембра 1914. године у Петроварадину.  Она представља једну од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века. Током школовања у Београду и Минхену, као и током летњих распуста у Бешки, интезивно је сликала што је резултирало уметничком заоставштином од стотинак радова од којих се део налази у приватном власништву, а део у Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији Матице српске у Новом Саду.

Циљ четвртог ликовног  конкурса који организује Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“,  је да  се сачува и негује културно-историјска баштина средине у којој је рођена Даница Јовановић  и деци омогући упознавање са делима уметнице чија је највећа жеља била да постане сликарка што је потврдила у Минхену, где је у марту 1914. дипломирала на Женској сликарској академији. Даница је сликала теме мртве природе, портрете и фигуре у народним ношњама, као и неколико пејзажа од којих три приказују мостове: мост код Љум куле, Везиров мост на Дриму и срушени савски мост у Београду. Мостови који су били актуелни током периода ратова указују да је будно пратила развој ратних операција, али нема доказа да је непосредно учествовала  у њима.

У Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки, 01. октобра 2016. године, свечано је отворена Меморијална соба посвећена сликарки Даници Јовановић. Поставком Меморијалне собе коју чини амбијентална целина базирана на концепту изложбе „Даница Јовановић (1886-1914)“ ауторке др Јасне Јованов, наставиће да се чува успомена на једну од најзначајнијих уметничких личности српске историје у њеној родној Бешки и пружи могућност свима да сазнају нешто више о Даници Јовановић, њеном животу и делу.

Позивамо васпитаче, учитеље, наставнике и ликовне педагоге да инспиришу децу причом о животу и стваралаштву Данице Јовановић, подстакну њихову креативност анализом њене заоставштине и омогуће деци да кроз различите технике прикажу своје виђење стваралаштва Данице Јовановић.

Теме ликовног конкурса:

1     ПРЕД  ЈЕДНОМ ДАНИЧИНОМ СЛИКОМ
2     СА ПОРОДИЧНИХ ФОТОГРАФИЈА ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ
3     МОСТОВИ СПАЈАЈУ ЉУДЕ
4     РЕКА МОГА ЖИВОТА


Теме литерарног конкурса:

1     ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ или ПИСМО ДАНИЦИ ЈОВАНОВИЋ
2     БОЈЕ НЕБА, ОД БЕШКЕ ДО МИНХЕНА
3     БОЈЕ ЖИВОТА НА ДАНИЧИНОЈ ПАЛЕТИ



УСЛОВИ  КОНКУРСА:

На конкурсу могу да учествују деца од  5 до 18  год. Радови морају бити самостална дечија остварења. Формат и технике су слободни, прилагођени ликовно-изражајном садржају.

На полеђини сваког рада треба читко, штампаним словима написати следеће податке:

-име и презиме детета, разред, (или узраст)
-назив школе или вртића
-име и презиме ликовног педагога (васпитача, учитеља)
-контакт телефон или емаil адреса

Радови се не враћају.

Радове слати  до 20. јуна 2017. године на адресу:

ОШ „Браћа Груловић“ (за ликовни  или литерарни конкурс)
Карађорђева 2
22324 БЕШКА

Телефон: 022/570-115  (секретар школе).


За  остале информације:  Горан Груловић, председник удружења   064/37-03-966;       

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост