Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Eлена Ескић - Лептир купусар


Unknown 16:00:00 0

Тања Вречко, ОШ „Младост“ Нови Београд



Лептир купусар


Био једном један човек који је имао пространо двориште и у њему прелеп повртњак. У том дворишту поред многобројних животиња и инсеката, живела је и једна вредна гусеница. Била је позната и омиљена међу становницима авлије по свежем поврћу које је продавала у својој „зеленари“. Пред гусеницином радњом увек је био дугачак ред стрпљивих и задовољних купаца.
Једног  дана на гусеницин рођендан, животиње и инсекти приредили су гозбу у њену част. Све је било спремно за славље, још је само фалила почасна гошћа. Зец скокне до „зеленаре“ како би позвао слављеницу, кад на његово изненађење тамо не затекне никог. Дугоушко помисли како ју је ветар однео и бризне у плач. Чувши шта се десило животиње су кренуле да тугују заједно са зеком. Њихови јецаји проламали су се двориштем. Наједном, тугу надгласа неки чудан звук, налик на ломљење љуске јајета. То наравно није било јаје, већ чудна чаура која је висила са гране оближњег дрвета. На изненађење свих из ње изађе прелеп лептир купусар. „Што сте се сви тако снуждили?“- упита бели лептир. Ровац је одмах препознао тај пискав гласић и узвикнуо: „Друштво, ево наше гусенице!“ Авлијом завлада радост и весеље. Славило се до касно у ноћ.
Гусеницино претварање у лептира олакшаће јој рад у повртњаку. Биће бржа и спретнија. Крила су јој дала снагу да узврати љубав и оправда поверење оданих комшија.


Eлена  Ескић, III/4


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост