Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Мејрема Ганић - Прича из мог завичаја


Unknown 16:29:00 0


Ениса Кајевић, ОШ „Рифат Бурџовић Тршо” Нови Пазар

Прича из мог завичаја

У непосредној близини старе чаршије, на десној обали реке Рашке, налазио се први објекат који је саграђен доласком Турака на овај простор. Причу о овом месту сам сазнала сасвим случајно.

Тог јутра је у кући владала неописива тишина. У једном собичку затекох нану која замишљена седи. Сунце је својим зрацима терало све нас који смо унутра да изађемо ван.

Рекох нани да бих да одем на базен. Њеним лицем пролете нешто налик на смешак и ја схватих да се она у том трену присетила дела своје младости. Вероватно купања, али много другачијег од данашњег. Причала ми је о Иса-беговом хамаму и док је говорила у очима јој се видела носталгија. Ваљда јој је недостајало то време. Та купаоница је била центар разних дешавања и сви су могли да уживају у благодатима тог хамама. Сиромашни су се купали бесплатно, док су имућнији давали некакве прилоге или су углавном имали хамаме у својим кућама. Сврха одржавања хамама је поред одржавања хигијене била и та што су се у њему склапала многа пријатељства. Рекла ми је да су  све будуће невесте посећивале хамам пре венчања. И моја нана је пре своје свадбе била у хамаму где су јој жене каном украсиле руке. Након свадбе је са својом свекрвом опет посетила хамам, овог пута као удата жена, а свекрва је невесту показала својим пријатељицама. Био је то занимљив обичај. Одлазак у хамам је био врло популаран у то време. Облачиле су се димије, милтан, колан, носио се сат са чустеком и хајарије.

У једном тренутку пожелех да се врати то старо време и да опет заживи тај стари обичај.


Мејрема Ганић, VIII разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост