Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Парк природе „Стара Тиса“ код Бисерног острва


Unknown 13:44:00 0

Парк Природе „Стара Тиса“ код Бисерног острва простире се на 391 ha од чега је 6% у режиму заштите другог, а остало припада трећем степену заштите и обухвата три општине: Бечеј, Нови Бечеј, и Жабаљ. Меандар Тисе је најдужи у Војводини и износи 24,5 км.
На заштићеном подручју доминирају површинске воде и њихови тршћаци као и ливаде и шуме у приобалном делу. Циљ заштите је очување још преосталих површина које пружају уточиште бројним биљним и животињским врстама које лако могу нестати са овог подручја.

Најзначајнија вредност Парка природе је бели локвањ који је на листи природних реткости Србије. Најзаступљенија је група водених биљака које су по неким ауторима реликтног обележја у овом делу Европе, као што је кроцањ, водено леће, водени гриз, жабљак. Рибљи фонд је богат са 23 врсте риба нпр. сунчица, шаран, сом, јаз. Најугроженије врсте су гавчица, сабљарка, сом, штука, буцов и њихова заштита на подручју где живе је законом уређена. На овом локалитету је забележено седам врста водоземаца и три врсте гмизаваца. Јако је важно да се сачувају локалитети наведених врста, јер је то неопходно за преживљавање и размножавање, а неке се убрајају у природне реткости. На истраживаном простору регистровано је 166 врста птица, од тога 87 врста је заштићено Уредбом о заштити природних реткости Републике Србије, док неке спадају у групу најугроженијих животиња на планети, а то су мали вранац, патка њорка, орао белорепан, степски соко који су пролазници или ретки гости. 










«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост