Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Мала царица Милица


Unknown 09:54:00 0


Нада Чупковић, АКУД „Коло“, Копар


Вероватно нисте никада чули за село Доња Трешњица у општини Мали Зворник. Вероватно не бих ни ја чула да није било мајских поплава које су погодиле велики део Србије, Босне и Хрватске. И исто тако вероватно никада не бих упознала дивне људе тог малог села окруженог недирнутом природом да се није десила катастрофа која је одсекла становнике села од осталог дела света: до тада тихи поток, Мирна река, је уз хук и буку до села довукао букве са клизишта из оближње шуме, уништио куће, путеве, њиве... Не могу више да видим ни воду ни дрвеће”, прича нам 12-огодишња Милица, која је заједно са мамом, баком,  млађим братом Милошем и осталим мештанима пет дана била одсечена од света у страху и паници шта ће бити са њима. Бујица је носила све пред собом. Остали су без струје, воде, основних потрепштина, лекова. 
Нашли су се добри људи, међу њима први учитељ Предраг Спасојевић, који су успели шумским стазама по брдима да се пробију до села и у ранчевима донесу неопходну помоћ. Од тада, акција помоћи овом малом селу не престаје.
И тако су учитељ, чланови планинарског друштва Гучево и гости у августу месецу организовали 20 километарски марш по клизиштима и поплављеним подручјима села Доња Трешњица, све до врха Чавчића, који се уздиже над селом и делимично доживели сву несрећу која је задесила село.
Читавим путем их је са осмехом на лицу пратила и Милица, у патикицама, са торбицом о рамену и весело чаврљала без имало страха ходајући по клизишту. Са планинарима је стигла и на врх Чавчића где су добили заслужени ловачки гулаш, домаће крофне и остале ђаконије које су у захвалност за указану помоћ и подршку учитељу и осталим добрим људима спремиле вредне руке сеоских домаћица.
Kао права домаћинка Милица је до села довела планинаре само њој познатим стазицама, путељцима и пречицама и на крају добила заслужени сладолед и велику захвалност свих учесника за гостопримство и љубазност. Али то није све: кроз неколико дана је Милицу чекало још једно, много веће изненађење од сладоледа. Наиме, Милица је од планинара добила бицикл кога ће са поносом да вози по селу. Поред тога  Милица је од стране неколико учесника добила и почасно име “царица”, наша царица Милица!

Овај марш ће прерасти у традиционалан и надамо се да ће нам се Милица придружити и следеће године као и да ће последице клизишта и поплава бити саниране и да ће овај дивни народ заживети старим начином живота, без страха и са пуно оптимизма.  

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост