Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » IX МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС Шантићево перо 2015.


Unknown 18:06:00 0


Основна школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани
расписује
IX МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС
Шантићево перо 2015.
за
  1. Најбољу песму или песничку збирку
  2. Најбољи прозни текст, кратку причу или есеј
  3. Најбољи менторски рад – најбољу збирку ученичких радова
на теме:
  1. МЕНИ ЈЕ МЕНЕ ЖАО (за ученике основних школа, а на предлог прошлогодишњег председника жирија, књижевника Мирослава Кокошара)
  2. ГЛАС КОРЕНА (за ученике средњих школа)
Образложење тема Конкурса:

У фокусу теме за основце је дете-субјект-самотник, мислећи мали човек пред тајном живота. Радови треба да буду комуникативни са светом одраслих, да подстичу и преиспитују ставове, поступке и родитељство у свој својој комплексности, као и доминантне топосе детињства у свој својој мекоти и дифузности. 
У фокусу теме за средњошколце је такође потрага за човеком међу људима, човеком-самотником, човеком 21. века пред предачким наслеђем, засталом у садашњем, окренутом ка прошлом, загледаном у будуће у покушају да домисли или макар досања свој живот. 2015. година је година јубилеја: наставља се обележавање 100 година од  Великог рата, Балканских ратова и Албанске голготе; 100 година од рођења књижевника Бранка Ћопића и од смрти сликарке Надежде Петровић;  200 година од Другог српског устанка; УНЕСКО је 2015. годину  прогласио за Годину Михајла Пупина, светски признатог научника. Тема Глас корена може бити писана у облику кратке приче, есеја или полемике са славним прецима али и савременицима, може бити интроспективна и ретроспективна, али свакако комуникативна са поменутим јубилејима. Очекују се радови са освртом на социјалну, емоционалну и духовну позицију човека у новом европском и, шире,  глобалном контексту.
Контакт-телефон школе: 011/3410-655: особе за контакт: селектор радова, проф. Душица Филиповић (тел.011/341-51-41); dusica.zena.sumatra@gmail.com и проф. Љиљана Криваја (тел. 011/ 3410-571)

Услови Конкурса:

  1. Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.
  2. Сви радови морају бити одштампани у четири примерка и достављени на адресу школе: ОШ „Алекса Шантић“, Краља Петра Првог бр. 9, 11 130, Калуђерица, Београд, или на електронску адресу santicevo.pero@gmail.com,  Times New Roman, фонт 12, као посебан документ у ворду. Ученици матичне школе радове достављају искључиво у електронској форми, а ученици који пишу на другом језику, обавезни су да доставе текстове на свом матерњем, али и превод на српски језик.
  3. Радови морају бити самостална дечја остварења.
  4. Ментори могу из контекста дечјег рада извући адекватан наслов; пожељно је да рад има наслов који природно прати садржај песме, приче, есеја.
  5. У заглављу сваког рада треба убележити следеће податке: назив теме, име, презиме, узраст, адресу и телефон детета; име и адресу школе; име, телефон и електронску адресу наставника-ментора. Радови без ових података неће се узимати у обзир, као ни они радови који нису лекторисани.
  6. Радове доставити најкасније до 1. фебруара 2015. године.
  7. Жири за додељивање награда сачињаваће један књижевник, један новинар-публициста, културолог или историчар уметности,  један професор књижевности из неке од београдских школa и селектор радова, професор матичне школе. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 1. маја 2015. године.
  8. Контакт-телефон школе: 011/3410-655: особа за контакт: селектор радова, проф. Душица Филиповић (тел.011/341-51-41)gmail: dusica.zena.sumatra@gmail.com и проф.      Љиљана Криваја (тел. 011/ 3410-571)

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост