Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Академско културно-уметничко друштво КОЛО из Копра у Словенији


Unknown 07:00:00 0


Нада Чупковић, АKУД Kоло из Kопра

Већ пет година се Академско-културно уметничко друштво Kоло из Kопра уз финансијску подршку Kанцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије труди да у континуитету деци различитих узраста понуди разноврстан садржај едукативно-креативне наставе српског језика, књижевности и традиције. Сваке године се поред редовне наставе деца укључују и у литерарно-ликовне конкурсе у Србији и околини: „Циљ учешћа на овим конкурсима нису саме награде, већ мотивисати децу да матерњи језик активно употребљавају а такмичарски дух здраво развијају. Наградама се свакако радујемо јер су додатна стимулација деци али то никако не значи да ако и не добијемо награду да се нећемо поново укључити у неки други конкурс, чак напротив идемо даље јер је важно учествовати” -додаје проф. Нада Чупковић, која школицу српског језика у Kопру у оквиру АKУД Kоло, води од самих почетака (2009. године) и осмишљава програм укључивања деце различитих узраста да се књижевно изражавају и у оквиру новинарске секције и стичу нова знања из културног наслеђа својих предака. „Велика подршка школици, учитељицама и деци свакако су и маме које нас повремено посете и обогате нам наставу својим учешћем тако да запевају са нама, одиграју неку игрицу, прочитају неку причу и својим идејама доприносе заједничком труду у очувању нашег културног наслеђа” - додаје професорка Нада.

Претходна школска година је за децу и главне мотиваторе, проф. Наду Чупковић и маг. Весну Бајић Стојиљковић била изузетно плодна на литерарном плану. Наиме, деца су на конкурсу Дечје библиотеке Змај из Београда под називом „У хајку на бајку“ освојила чак две награде: Стефан Мркајић (8 год) је освојио трећу награду за ауторски рад инспирисан народном бајком „У цара Тројана козје уши“, а Зоран Орешчанин (10 год) чак специјалну награду за своју бајку у стиху. Остала деца, а било их је чак пет, су похваљена и за свој труд награђена похвалницама и ВИП чланским картама Дечје библиотеке Змај.

Други велики успех је свакако улазак у финале малог песника Зорана Орешчанина који је својим стиховима освојио срца жирија на 8. Међународном фестивалу дечје поезије Микрофон из Бањалуке.

Нову школску годину 2014/2015. ова школица српског језика у словеначком градићу Kопру наставља са радом са истим ентузијазмом и енергијом уз незаобилазне чика Јову Змаја, Драгана Лукића, Љубивоја Ршумовића и друге омиљене дечје књижевнике, дечје часописе Мали Политикин забавник (Београд), Бијела Пчела (Ријека) итд. преносећи традицију и културно наслеђе с колена на колено далеко од матице Србије.

О својим активностима АKУД Kоло редовно обавештава ширу јавност путем Фејсбук профила друштва као и wеб странице www.akudkolo.si .




«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост