Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Јутра плавог сљеза


Tabla 16:00:00 0

Мирјана Лазаревић, Секција "Јутра плавог сљеза" Тузла, БиХ



Жеља за његовањем матерњег језика као и жеља да дјеца квалитетно и креативно проводе своје слободно вријеме изњедрила је формирање секције „Јутра плавог сљеза“ у мају 2011. при ЦО Тузла. 
Прошле, 2015. године, са благословом епископа зворничко-тузланског господина Хризостома, секција је наставила рад у новој учионици, у просторијама Владичанског двора у Тузли.
Захваљујући пројектима које финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије обезбијеђена су средства за опремање, а донацијама обогаћен је и књижни фонд.
Секцију води Мирјана Лазаревић, наставник српског језика, која већ десетак година ради са дјецом и младима при цркви у Тузли. Помало стидљиво часови су прерастали у дивна дружења и маштовите сусрете, дјеца су с радошћу долазила, а неки од њих су вриједно писали своје прве литерарне радове.
Чланови ове секције освајали су награде, признања и похвале на многим међународним фестивалима дјечје поезије. Њихови радови су објављени у више зборника фестивала међу којима треба истаћи Фестивал дјечије поезије МИКРОФИН у Бањалуци, „Машта и снови“ у Сремској Митровици. Вриједно је поменути да су радови преведени и објављени у The Aquillrelle children book two, poetry&drawings, у Бриселу, у Белгији, што сматрају својим великим успјехом.
Стихови Слађане Лазић одабрани су и прочитани у акцији „100 000 песама за промене у свету“ у Кикинди. Истог дана се у 115 држава свијета одржало 800 акција под називом „100 ХИЉАДА ПЕСНИКА ЗА ПРОМЕНЕ“ коју је покренуо амерички пјесник Мајкл Ротенберг. Слађана је учествовала и у Бугарској на фестивалу поезије, њена пјесма је објављена, а на конкурсу Кенгур-Ас у Београду освојила је повељу и прву номинацију за Академију Сунца Љубивоја Ршумовића.
Позив да неколико чланова учествује на такмичењу “MESOPOTAMIA INTERNATIONAL POETRY DAY 2013“ донио је велику радост.
Сарадња са дјечјим часописима је драгоцјена, посебно са листовима „Невен“ и „Светосавско звонце“.  
Највећу радост ипак чини представљање у програмима поводом Савиндан или Видовдана као и сусрети са глумицом Љиљаном Благојевић и књижевницом Љиљаном Ђуровић Хабјановић.
Организовано је много креативних радионица у којима су учествовали и родитељи.
Слободно вријеме је веома важно у развоју дјетета. Активности које му се понуде не треба да буду наметнуте већ задовољство и радост. Пожељно је да их родитељи подстичу и учествују јер на тај начин јачају осјећај повјерења и блискости.
Желе да дјеца, осим његовања матерњег језика, изграде правилан однос према раду, открију љепоту ручног рада и његују традиционалне вриједности у чему ће им родитељи помоћи својим примјером, зато је наша сарадња са родитељима драгоцјена.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост