Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Нађа Миковић - ФОЛКО – лик из књижевног дела


Unknown 08:00:00 0

Тања Вречко, ОШ "Младост" Нови Београд


ФОЛКО – лик из књижевног дела


К
њиге су забавне, уче нас многим стварима, оне су наши пријатељи и учитељи. Читајучи романе, приче откривамо и упознајемо неке друге светове, размишљамо о ликовима и њиховим особинама и поступцима. Књиге нам показују да сви имају своје страхове, жеље, маштања, да увек постоји добро и зло. Неки ликови на нас остављају јачи а неки слабији утисак. Писаћу о Фолку, дечаку из Беле гриве, и његовој  искреној љубави према коњу. 
Фолко има дванаест година. Коса му је оштра, пада преко очију и лица, тако да  увек изгледа рашчупано. Има блистав осмех и очи. Живи са дедом и млађим братом. Иако има тек дванаест година, свакога дана ради тешке послове у кући, а помаже и деди у риболову. То нам показује колико је био вредан и одговоран. Били су сиромашни, нису имали пара ни да купе нову мрежу за риболов. Упркос томе Фолко је био поносан и срећан. Истраживао је  мочвару и у њој се осећао као у краљевству. Омиљено место му је копно на дну мочваре где је живео чопор дивљих коња. Волео је их је и имао сан да постане њихов укротитељ. Његова жеља је постала још већа када је упознао прелепог дивљег коња. Назвао га је Бела грива. Дивио се његовој лепоти, поносу, радовао се сусрету са њим.
        Фолко је нежан и има добро срце које је учинило да му коњ верује. Стидео се  старијих, али када је газда манаде рекао да ће коњ припасти оном ко га укроти, Фолко је храбро питао да ли то важи и за њега. Уместо стидљивог дечака, испред гардијана је стајао храбар, одлучан дечак. Фолко је био и упоран. Није одустајао од жеље да коњ буде његов. Једна од његових најважнијих особина је то да је разуман. Када је Бела грива отишао код своје браће, он је схватио да коњу треба слобода, и да не може живети са њим. Иако су се у роману Бела грива и дечак пуно пута растајали, нису губили наду да ће поново бити заједно. Колико је његово пријатељство било искрено и колико је пожртвован и неустрашив, видимо када је дечак жртвовао свој живот да би спасио пријатеља. Фолко се није плашио смрти. Заједно са својим пријатељем је утонуо у сан где их нико више није могао раздвојити.
Волела бих да књига има срећан крај. Фолко нам показује да љубав даје храброст и снагу. Право пријатељство не зна за препреке.



Нађа Миковић, 4-4

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост