Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » ПРЕМИЈЕРА ЛУТКАРСКЕ ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ „АСКА И ВУК“


Tabla 13:00:00 0

Аска и вук (фото: Н. Кукољ)


У Малом позоришту „Душко Радовић“, 3. фебруара у 20 сати премијерно ће бити изведена луткарска представа за децу „Аска и вук“, која је рађена по мотивима приповетке Иве Андрића.

Драматизација и режија:  Татјана Пипер Станковић
Музика:  Александар Локнер
Асистент режије и сценски покрет:  Даница Араповић
Сценографија и костим:  Сташа Јамушаков
Креација лутака:  Марија Тавчар

Играју:
Аска, Девојчица 1.......................ВЛАДИСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ
Вук, Дечак 1.........................................ЛАЗАР  МИЉКОВИЋ
Аја, Девојчица 2................................ЈОВАНА  ЦВЕТКОВИЋ
Тата, Дечак 2, Мали ован.......................АРСЕНИЈЕ  ТУБИЋ
Наставница...........................ТАТЈАНА ПИПЕР СТАНКОВИЋ

Аска и вук (фото: Н. Кукољ)
Представа уз помоћ луткарства, музике, покрета и слике прича причу о насиљу и о томе како га зауставити у свакодневици у нашим школама, од школског дворишта где безазлено насиље почиње па све  до учионице. Учитељица новим приступом покреће ученике. Они учествују у причи, решавају своје односе и проналазе љубав. Насиље бива поражено.

Значај Иве Андрића за нашу књижевност огледа се у томе што је у својим причама настојао да открије како су историјске околности стављале људе са наших простора у изазовне и често тешке ситуације, а при томе је ширио пацифизам баш као у причи „Аска и вук“.

АСка и вук (фото: Н. Кукољ)
Татјана Пипер Станковић глумац-луткар у Малом позоришту „Душко Радовић”, почела је самостално  да режира 1996. на предлог Србољуба Станковића. У свом матичном позоришту до сад је остварила следеће режије: „Девојчица са шибицама“ (1996), „Био једном један лав“ (2001), „Свет једног цвета“ (2004), и „Прича о причи“ (2010). Представе Татјана Пипер Станковић учествовале су на међународним фестивалима у Прагу, Бечу, Лисабону, Клужу и Исфахану.

Представу „Аска и вук“ публика може погледати у првим репризним терминима, субота 4. фебруар у 17 и недеља 5. фебруар у 12 сати.

Препоручени узраст: 7+


Татјана Пипер Станковић рођена 1963. године у Београду. Члан Омладинско-драмског студија РТБ код Бате Миладиновића десет година. Од 1983. до 1990. стално запослена у Позоришту лутака „Пинокио“. Школске 1990-1991. уписује редовне студије на ФДУ смер позоришна и радио продукција. У Малом позоришту „Душко Радовић“ стално запослена од 1994. године. Самосталном режијом почиње да се бави од 1996. на предлог Србољуба Станковића. До тада је била његов помоћник режије на више представа. Поред „Валтровићевих“ награда и „Милене Начић“ за анимацију у оквиру годишњих награда у свом позоришту носилац је многобројних награда на домаћим и међународним фестивалима.       

 Представе које је режирала учествовале су на међународним фестивалима у Прагу, Бечу, Лисабону, Клужу и Исфахану.Члан АССИТЕЈ-а Србије. Ово је њена пета ауторска представа. Награде и признања:
·         1983 - награда за најбољег младог глумца за улогу Ми-ши-Сан у представи „Ми-ши-Ко и Ми-ши Сан“ на  Позоришним сусретима у Нишу.
·         1985 - специјална диплома за глумачко-аниматорско остварење за улогу Принцезе у представи „Гуска на Месецу“ на Позоришним сусретима у Зрењанину.
·         1992 - награда „Милена Саџак“ за најбољег младог глумца за улогу Лепотице у представи„Лепотица и звер“  на Позоришним сусретима у Београду.
·         1995 - награда „Отон Томанић“ за улогу Лепотице у представи „Лепотица и звер“ на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици.
·         1996 - награда за режију на Позоришним сусретима у Зрењанину за представу „Девојчица са шибицама“.
·         1996 - на Фестићу „Девојчица са шибицама“ проглашена за најбољу представу на фестивалу.
·         1996 - награда за режију на Југословенском фестивалу представа за дјецу Котор за представу „Девојчица са шибицама“.
·         2001 - награда за режију за представу „Био једном један лав“ на Позоришним сусретима у Новом Саду (представа је добила и награду као најбоља представа на фестивалу).
·         2003 - награда за режију за представу „Девојчица са шибицама“ на фестивалу  Позориште Звездариште у Београду.
·         2004 - награда за режију за представу „Свет једног цвета“ као и награда за најбољу представу на Позоришним сусретима у Суботици.
·         2005 - награда за најбољу представу „Свет једног цвета“ на фестивалу Позориште Звездариште у Београду.
·         Носилац многобројних колективних награда за анимацију.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост