Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Лазарев кањон


Unknown 16:00:00 0

Лазарев кањон  (Фото: ВладимирНССербиа)


Извор: Ајмо Негде
 
Л
азарев кањон представља део источног Кучаја и налази се у источној Србији, на 10 км од Бора. Настао је када је Лазарева река, десна притока Злотске реке усекла грандиозан кањон у кречњачкој подлози Дубаничке површи. У оквиру слива Лазареве реке на овај кањон се надовезују плићи и мањи кањони Микуљске и Појенске реке и кањон Демизлока. Кањон је заштићен као споменик природе. Лазарев кањон је дугачак 4500 м, са вертикалним кречњачким странама, дубине 350-500 м, најмање ширине 4 м и као такав представља један од најнепроходнијих кањона у Србији. На вертикалним странама кањона се могу видети ерозивни остењаци, висеће долине бујичних токова, сипарска точила и наслаге великих урниса. Лазарев кањон је значајан и због постојања великог броја пећина, од којих су најзначајније Лазарева пећина и Верњикица, као и због великог броја извора и површинских токова.
Лазарева пећина

Подручје Лазаревог кањона је једно од ретких станишта кримског бора у Србији. Присутна је и реликтна врста тиса као и Балкански ендемит српска рамондија.

Од животињских врста могу се срести дивокоза, слепи миш као велики број врста птица од којих су најзанчајније сури орао, сиви соко, буљина, шумска сова.



«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост