Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » "ДА ТИ НАЦРТАМ!" - ЗБИРКА ЕДУКАТИВНИХ СТРИПОВА


Tabla 14:00:00 0


Миомир МиДеј Дејановић, ОШ "Светозар Марковић" Врање






Миомир Дејановић и ученици
"ДА ТИ НАЦРТАМ!" - ЗБИРКА ЕДУКАТИВНИХ СТРИПОВА



Миомир Дејановић, учитељ у врањској ОШ "Светозар Марковић", је својим особеним приступом настави привукао пажњу шире јавности, па су о његовом раду са ученицима писали "Просветни преглед", "Политика", "Табла", а снимљени су и телевизијски прилози за РТС ("Ово је Србија") и телевизију "Прва".

Своја интересовања из приватног живота (поезија, стрип, илустрација...), учитељ Дејановић уноси у учионицу и успешно их преноси на ђаке. Он је светао узор ученицима и подстиче их на књижевно и стрип стваралаштво. Они такође радо пишу песме, цртају стрипове и на конкурсима освајају значајне награде. Без креативног и свестраног учитеља, нема ни свестраних и креативних ученика!

Новчани део награде од око 1.000 евра, који је као најбољи едукатор Србије добио од београдског Удружења "Живојин Мишић", учитељ Миомир МиДеј Дејановић је искористио да своје и ученичке едукативне стрипове објави у збирци под називом "ДА ТИ НАЦРТАМ!".

У уводном делу ове јединствене збирке, учитељ Дејановић пише о широким могућностима употребе стрипа и стриповног материјала у наставном процесу и то поткрепљује одговарајућим примерима, а затим следе стрипови у боји, настали на часовима српског језика, ликовне културе, у оквиру слободних активности, на радионицама "Стрип ми прича", "Стрип прваци", "Епидемија стрипа"...

"У књизи "ДА ТИ НАЦРТАМ!" су и ученички стрипови који су освојили прва места на републичким ликовним конкурсима, а неки од њих су били изложени на 20. балканској смотри младих стрип-аутора, међу радовима аутора из целог света. Збирка је доказ ученичке креативности, а има за циљ да што већи број деце заинтересује за стрип стваралаштво, кроз које се изражавају мисли и осећања, али и ефикасно преносе драгоцене животне поруке. Верујем да ће таква послужити као корисна литература, као наставно средство, у раду са будућим генерацијама. Стрип у настави личи на игру, на забаву, а у ствари омогућава да се кроз ефектан спој текста и цртежа изложени садржаји лакше памте и да дуже остану у памћењу.

Захваљујем  београдском Удружењу за подстицање предузетништва "Живојин Мишић", што препознаје и стимулише оригиналне приступе настави и што ми је омогућило да се са ђацима нађем у истој књизи.
Са намером да збирка едукативних стрипова "ДА ТИ НАЦРТАМ!" допре до шире публике, бесплатно ћу је делити ученицима, колегама у Врању и по Србији, примерке ћу поклонити врањској градској библиотеци, библиотекама врањских основних школа, библиотекама вртића... Не желим да богатим себе, већ читаоце!" - поносно истиче учитељ Миомир МиДеј Дејановић.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост