Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „БОНТОН“ 25. МАЈА


Tabla 08:00:00 0

Фото: Н. КукољМАЛО ПОЗОРИШТЕ „ДУШКО РАДОВИЋ“:
ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „БОНТОН“ 25. МАЈА


Представа за младе о лепом понашању настала је по истоименој књизи Јасминке Петровић.

Премијера представе „Бонтон“ одржаће се у петак 25. маја у 20 ч. у Малом позоришту „Душко Радовић“, а прва реприза биће у недељу 27. маја у 12 ч. Представа је настала са циљем да деци школског узраста укаже на правила лепог понашања, прихватљиве комуникације, поштовања туђих права и слобода, као и буђењу духа добросуседства и емпатије према другима. А све то кроз ликове какве можемо срести на сваком месту и у сваком тренутку.

Јунаци представе су осликани у комично-гротескним карактерима госпође Финић (Јована Цветковић); господина Простића (Милош Самолов); ту су и девојчице Буца (Ивана Аџић) и Цака (Катарина Димитријевић); њихов друг Рака (Никола Малбаша). Ликови упадају у разне пријатне и не тако пријатне ситуације. Излаз из сваке од ових авантура начин је да се ликови као и публика опамете и оплемене, али и да се замисле о томе како нечији добронамеран или злонамеран гест заправо изгледа у очима других.

 
Фото: Н. Кукољ

Ауторску екипу ове представе чине редитељка Исидора Гонцић; текст драматизације написала је Мила Машовић-Николић; Владислава Јолџић (костим); Нађа Антић (сцена); и Јован Марић (музика).

Представа је намењена деци старијој од 11 година.

– Идеју за књигу „Бонтон“ добила сам од сина. „Али напиши тако да буде духовито, а не смарачки“, посаветовао ме је. Отишла сам у библиотеку и потражила све књиге са овом тематиком. Било их је заиста много. Када сам их ишчитала појавила су се бројна питања: ко сам ја да некоме говорим о бонтону? Како о лепом понашању писати духовито, а не смарачки? Да ли се ја понашам у свакој ситуацији исправно? Зар је потребна још једна књига о бонтону, поред свих ових осталих? – објаснила је ауторка књиге Јасминка Петровић.

 
Фото: Н. Кукољ

– А онда налетим на познати текст Артура Шопенхауера: „Када је хладно, бодљикаво прасе тражи другу бодљикаву прасад да леже заједно, да се збију, јер им је тако топлије. Да немају бодље, то би било лако. Али, бодљикава прасад имају дуге и оштре бодље. Кад се збију у гомилу, боду једно друго. То није добро. А није добро ни кад им је хладно. Зато се бодљикава прасад дуго муче док не нађу неко згодно растојање: да буду једно уз друго, а да се не боду. То растојање зове се лепо понашање. То је лепо понашање: да ја не повредим тебе, да ти не повредиш мене; да помогнемо једно другом, да и мени и теби буде добро.“ Наједном ми се отворило пред очима. „То неће бити књига о лепим манирима, већ о толеранцији“. И тако, уз подршку издавачке куће „Креативни центар“ и сјајних илустрација Боба Живковића, књига „Бонтон“ је угледала светлост дана. До сада је објављено седам издања, књига је преведена на неколико језика, делови текста су ушли у школске уџбенике, а управо има премијеру и на позоришним даскама. Изгледа да ипак није смарачка! – изјавила је Јасминка Петровић.«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост