Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » » ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ЗАЧАРАНИ ГРАД“


Tabla 14:00:00 0


У петак, 1. фебруара у 19.00 часова одржаће се у Позоришту лутака премијера представе „Зачарани град“, редитеља Стевана Бодроже.


Кратак садржај

Представа је настала преплитањем мотива из неколико бајки Гроздане Олујић. Наиме, дечак Радан и девојчица Јана крећу на дуг пут из својх станова, у једној од камених градских кула, праћени разнородним магичним бићима који им помажу, не би ли открили где то треба засадити последње зрно Месечевог цвета. Он једини може да спаси планету од неумитног тоњења у сивило. Сивило је као зараза. Оно се због модерног начина живота шири и на станове, на породице, на главе њених чланова и прети да обузме, а на крају и уништи читаву планету. Старац Милија је једини који то увиђа и заједно са четом својих магичних помоћника покушаће да допре до дечака и девојчице и поведе их на пут. У питању је модерна бајка, са снажном еколошком димензијом, која покушава да дочара снагу дечије маште, њену способност да и у сред градског сивила пронађе последњу шуму на свету и поново озелени свет.


Текст потписује Неда Гојковић, режију Стеван Бодрожа. Сценографију и дизајн лутака радила је Татјана Милошевић.

У представи играју: Срђан Миљковић, Александра Павловић, Александар Крстић, Биљана Раденковић,  Даворин Динић, Мирјана Ђорђевић.

Представа је намењена узрасту 5+.

Претпремијера - четвртак, 31. јануар, 18.00 часова
Премијера - петак, 1. фебруар, 19.00 часоваРеч редитеља

Бајке Гроздане Олујић сијају као посебно блиставе звезде на небу домаће књижевности за децу. Усамљена деца, у кулама од стакла и бетона, и њихови имагинарни пријатељи који их воде завојитим путем ка спознаји самога себе - то је сазвежђе мотива, ликова и прича којима је Гроздана заувек обележила животе генерација деце.

Често је поступак транспортовања класичне бајке у модерну форму, референтно према савременом свету, посебно изазован подвиг за сваког драматурга. Даровита млада драматуршкиња Неда Гојовић није имала тај проблем при овој драматизацији јер су бајке Гроздане Олујић суштински модерне, говоре о једној од највећих пошасти савременог доба - самоћи, и појединачној борби да је превазиђе.

Изазов пред којим се Неда нашла је да често лапидарне, намерно недоречене, загонетне и поетичне Грозданине бајке преточи у драмски текст у ком је наратив јасан и прегледан. Сматрам да је у томе успела а да су даровити глумци Позоришта лутака на посебно дирљив начин удахнули живот Грозданиним ликовима - потресним, контрадикторним, раздраганим, тужним, пуним љубави и вере - какав је живот сам у свим својим опречностима.

Грозданине бајке говоре да човек мора да искорачи ка другом човеку, извуче се из своје љуштуре и крене на неизвесни пут живота и његових изазова... ипак када наша деца крену на тај пут тако што су им путоказ бајке Гроздане Олујић, сви су изгледи да ће живот у који улазе бити узбудљива, понекад тешка али у коначници ипак предивна авантура.


Стеван Бодрожа


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост