Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Ана Перић - Кроз васиону и векове


Tabla 14:00:00 0


Марија Бастић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Београд






Кроз васиону и векове


Једне летње вечери седела сам на тераси наше кућице на селу. Погледала сам у небо, било је тамно, посуто звездама и обасјано Месечевом светлошћу. „Сутра ће бити сунчано и ведро“, помислих. Некада давно људи су предвиђали временске прилике гледајући у небо, а небо је део те чудесне васионе.

Размишљала сам о галаксијама, скуповима звезда и њиховим јатима. Тата ми је испричао да је сазвежђа открио грчки астроном Птоломеј још 150 година пре нове ере. Људи су још у старом Вавилону 2000 година пре нове ере открили 12 зодијачних сазвежђа. Тако се развијала астрологија. Сунце, нама најважнија звезда, извор је светлости и топлоте на нашој планети. Без сунца нема боја, живота, кисеоника, оно нас радује, греје и чини нашу Земљу оазом живота. Око звезда се крећу планете: Меркур, Венера, Земља, Марс, Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун, а око њих лоптаста тела - сателити. Најзад мој поглед одлута ка Месецу - највећем природном Земљином сателиту. Он ноћу обасјава нашу планету, као велики лампион. Кроз васиону путују и метеори који у додиру са Земљином атмосфером светле. То су звезде падалице, које по старом веровању доносе срећу ономе ко их угледа. Очарана васионом, помислих на наше претке, и они су били задивљени небом које је изгледало исто као и сада, нашарано груписаним звездама.

Васиона је пуна тајни, увек ће бити изазов научницима и обичним људима. Маштовити ће писати песме и приче о њој, а земљорадницима ће значити  срећу и велику бригу. Ово вече на селу било је магично, а звезде никад сјајније и лепше.


Ана Перић, IV-3

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост