Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » КУД „Бранко Чајка“ из Тетова гостује у Дољевцу


Tabla 13:00:00 0


Удружење Срба и Македонаца КУД “Бранко Чајка” Тетово, Република Македонија







Драмска и фолклорна секција Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова у оквиру програмских активности пројекта „Најлепше је ђачко доба“ 16. и 17. новембра 2018. године гостује у Дољевцу код Ниша у Републици Србији.

Пројекат предствља музичко-сценски игроказ за децу на српском језику рађеном по истоименом тексту Власте Н. Ценића из Србије. На њему учествује драмска и фолклорна секција Удружења. Радња се дешава у школској учионици и подељена је у шест слика. Свака слика решава одређене теме и дилеме са којима се ђаци свакодневно сусрећу. Представа започиње и завршава се наступом фолклорне секције Удружења. Текст је прилагођен дечјем узрасту, са намером да одрасле подсети а децу да увери, како и наслов каже, да је у животу  „најлепше ђачко доба“.

Представа је заказана 16.11.2018. године у 14:00 у сали Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Дољевцу. Прошлог месеца, 20. октобра, представа је премијерно приказана  у Тетову  за госте из Дољевца а  присуствовао је, на радост свима, и аутор који није могао да сакрије своје задовољство и узбуђење.

Власта Н. Ценић је песник за децу, ради као професор српског језика у Дољевцу али је неуморни радник у ширењу љубави ка читању књига и потстицању  стваралаштва код деце и одраслих. Своју „мисију“ преноси не само по Србији већ и шире. Увек се са задовољством одазива  на песничке манифестацијема и у Македонији.

Ценић је редовни гост дечје песничке манифестације „Пишемо и стварамо на српском језику“ коју  Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова организује за српску децу из Македоније. Тако је са ове песничке манифестације настала идеја за представом „Најлепше је ђачко доба“ све са циљем очувања српског језика код припадника српског народа у Македонији.

Када је реч о очувању и неговању српског језика и ћириличнг писма, поред ова већ споменута два пројекта, Удружење је ове године било организатор и домаћин Летње школе српског језика и културе која се крајем августа одржала у познатом туристичком центру Попова Шапка. Песничку манифестацију  „Пишемо и стварамо на српском језику“ и Летњу школу српског језика и културе  су подржани средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Пројекат „Најлепше је ђачко доба“ је пројекат од националног интереса у култури у области међународне сарадње за 2018. годину подржан од стране Министарства културе Републике Македоније.
                          


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост