Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Са Наталијином рамондом у Линколн


Tabla 10:00:00 0

Тара Станковић




Ученица првог разреда Прве београдске гимназије Тара Станковић учествовала је на финалној вечери Међународног такмичења поезије у организацији Универзитета Линколн из Велике Британије. Тема овог такмичења под називом ''Армистик 100'' била је обележавање 100 година од Великог рата. Није случајно да је баш у овом граду на посебан начин обележено 100 година од Великог рата. Наиме, град Линколн је место у коме је давне 1916 године у фабрици Вилијам Фостер (William Foster and Co Ltd factory) дизајниран први тенк коришћен у Првом светском рату.

Свечана церемонија доделе Диплома и Збирке песама  Армистик 100, одржана је у згради ''Исак Њутн'', Универзитета Линколн.

Председница жирија Керол Ен Дафи
и Тара Станковић
Од укупно 544 песме доспеле на овај конкурс, песма Таре Станковић ''Порука са неба'' коју је посветила српској мајци која је изгубила сина приликом повлачења храбре српске војске на планинама Албаније, изабрана је мећу најлепше песме о Великом рату и објављена је у Збирци песама на енглеском језику ''Армистик 100'' Универзитета Линколн. Жири у саставу: главни професор катедре за  енглески језик и новинарство Џејсон Витакер (Jason Whittaker), затим Имтиаз Даркер (Imtiaz Dharker), песникиња и носилац Златне краљичине медаље и позната награђивана шкотска песникиња Керол Ен Дафи (Carol Ann Duffy), честитали су Тари на изузетно емотивној песми, којом је, како су рекли, испричала део  историје на импресиван начин, уз велику захвалност својим прецима. Истакли су да су  песме које су се нашле са разлогом у овој антологији показују спремност будућих генерација да трагају за истинским моралним вредностима, а да се у њиховим речима и скривеним порукама сваког стиха открива и поштовање према страдалим војницима, њиховој патњи и жртви. Након доделе диплома, Тара је имала прилику да упозна и друге учеснике и званице са којима је разговарала о јунаштву српских војника. На реверу свог сакоа Тара је носила симбол Дана примирја у Првом светском рату Републике Србије, Наталијину рамонду.

Тарина песма је уједно и једина песма из међународне категорије која је објављена у овој антологији а у којој су се својим песмама представили млади песници из Велике Британије.

 
Тара Станковић у Линколну код споменика тенку

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост