Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Три награде за представу „Цвеће мале Иде“


Tabla 10:00:00 0

Цвеће мале Иде (фото: Вања Кесер)




Три награде за представу „Цвеће мале Иде“
на фестивалу "Мали Јоаким"

На Једанаестом фестивалу професионалних позоришта за децу и младе "Мали Јоаким", који се одржавао у Ужицу, одлуком стручног жирија представи "Цвеће мале Иде" додељене су три награде:

1.     Гран При "Мали Јоаким" за најбољу представу у целини
2.     Награда "Мали Јоаким" за режију Марији Крстић
3.     Награда "Мали Јоаким" за глумачко остварење Мирјани Ђорђевић за улогу Мале Иде

Цвеће мале Иде (фото: Вања Кесер)
Жири је заседао у саставу: мр Бранко Поповић, редитељ, Снежана Ковачевић, костимограф и Тања Јовановић, глумица.

По речима критичарке Фествала „Мали Јоаким“ Наташе Гвозденовић, представа „Цвеће мале Иде“ је „тријумвират маште, духовитости и едукације“, док глумци „играју складно, као перфектно усклађен тим, сведено, дајући једни другима простор за игру и подршку.“

Одлуком селектора Бориса Тодоровића у такмичарском програму изведено је 7 представа професионалних позоришта из: Лазаревца, Крушевца, Новог Пазара, Шапца, Пирота, Крагујевца и Ниша.

Представу је режирала Марија Крстић, а улоге тумаче: Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић.

Свечана додела награда је била у понедељак, 22. октобра у 18.00 часова у ужичком Народном позоришту, које је било организатор овогодишњег фестивала.

У прилогу: Критка Наташе Гвозденовић која се налази у Билтену Фестивала „Мали Јоаким“ број 7, на страни 6 (http://www.zajednicapozorista.org.rs/images/bilteni/11/bilten-07.pdf).





Реч критике
Наташа Гвозденовић, новинарка и позоришна критичарка
Критичар фестивала „Мали Јоаким“

Тријумвират маште, духовитости и едукације



Представа „Цвеће мале Иде“  Позоришта лутака у Нишу у режији Марије Крстић настала је по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена. „Представа 'Цвеће мале Иде' настала је из потребе да се, кроз познати садржај бајке, деци представи проблем љубоморе“, стоји у програмској књижици фестивала „Мали Јоаким“.

Редитељка у центар комада  ставља Идину љубомору на млађег брата који је тек стигао на свет, она умешно представу ствара у тријумвирату маште, духовитости и едукације. Ствара се на сцени један необично маштовит свет, тако креиран да вам је просто драго да сте и ви као публика његов део. Марија Крстић дубоко је свесна едукативне улоге лутке као посредника између света деце и света одраслих, јер деца ће пре послушати лутку и поверити јој се него одраслом у великом броју случајева. 

Драматуршкиња Јелена Поповић јасно и пажљиво представља односе међу ликовима у којима се преплиће више светова: овај наш, људски, затим флорални који је у  дослуху са животињским ( стара липа разговара са лептирима), а ту је и баштенски патуљак који нам се обраћа. Сви светови хармонично функционишу.

Ансамбл у којем су: Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић играју складно, као перфектно усклађен тим, сведено, дајући једни другима простор за игру и подршку. 

Ирина Сомборац која је креаторка лутака, костима и сценографије креирала је  рафинирани и сложени свет који причи даје оквир и бујност. Музика Тамаре Ристић и Марка Милошевића даје том свету праву интонацију – узбудљиву и чулну у исти мах.

Сам цветни бал донео је  нешто од атмосфере романа „Зачарани замак“ Едит Незбит  -   комплексан и бујан  свет створен на сцени вешто буди асоцијације код публике. 

Представа „Цвеће мале Иде“ подсећа нас на драгоцену и едукативну улогу лутке у најбољем смислу те речи. Подучава и позива на узбудљиву авантуру свог гледаоца.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост