Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Хуманитарни новогодишњи базар МЗ Кумбор


Tabla 11:00:00 0

Хуманитарни новогодишњи базар




Тмурни кишни дани надвили су се над Херцег Новим. Таман мало прогрије, а кишне капи опет заросе пут. И тако непрестано. Неће ли и у недјењу тако? Неће ваљда вријеме покварити ту чаролију, ту чаробну замисао да се хуманитарном акцијом помогну угрожени? Неће ли... Хиљаде питања и нада да ће све проћи у том духу хуманости...
И како то већ бива када се уложи велики труд, огроман рад, проткан љубављу, ентузијазмом, посвећеношћу и огромном жељом да се помогне, вријеме као да све то види, чује, осјећа те бива наклоњено онолико колико може. Недјеља, 23. децембар 2018. године, прохладно, а опет сунчано јутро, изамило је мјештане Кумбора и Зеленике да се из својих домова упуте у малену МЗ Кумбор. Плато испред зграде МЗ је био премали да прими сав тај свијет, те дивне хумане људе који су дошли да подрже акцију солидарности, да симболичним средствима куповином сувенира Базара помогну угроженима. Дочекали су их срдачни представници МЗ са насмијаним, веселим лицима дјечице учесника програма који својим тачкама уљепшаше овај дан, овај догађај, ову манифестацију. Мали Кумборани, и њихови другари сусједи Зеленичани, показаше своју даровитост пјесмом, рецитацијама, плесом, народном игром, спортским акробацијама и тиме увеличаше овај скуп. Наравно, свуда ђаци наше школе. Ученици III б и V k, представници одјељења II б и V a, имаше запажене одјељењске, групне и појединачне тачке. А гдје треба да се помогне, ту је и КУД „Илија Кишић“ – Зеленика, да употпуни догађај. Њихови чланови, опет ученици наше школе... Након овација, аплауза, сијевања блицева фотоапарата, снимања камерама, слиједио је позив организатора да се у просторијама МЗ гости и присутни почасте, али и укључе у куповину сувенира Новогодишњег базара, уз напомену да су сви учесници програма, за своју хуманост исказану тачкама, награђени пакетићима. Лијепо уређена просторија препуна насмијане дјечице и маштовито украшеним штандовима, дочекала је госте и намјернике. Као зналци и вјешти трговци, малишани су се утркивали ко ће што више стварчица и декоративних предмета продати са свог штанда. Све у духу празничне чаролије, у духу наступајуће Нове године. Те малене вриједне ручице, које су данима радиле вјешто режући, лијепећи, састављајући, вежући, завриједиле су сваки добијени цент. Било је ту кованог новца у центима, еурима, али су се нашле и папирне новчанице за креације, за оригиналност, за маштовитост, али нада све за несебичност, за племениотост, солидарност. За хуманост које је све мање. По ко за по који пут, људи су показали да, иако већина живи у отежаним условима, људско срце није заборавило да одговори на нечији вапај и да некоме мало другоме значи пуно или све. Морао сам доћи и ја да испратим групу својих ученица и посјетим њихов штандић. Част ми је што сам био у тој групи људи који су дошли да подрже ову акцију својим присуством и врло симболичним учешћем. Као учитељ ми је било задовољство видјети велики број ученика наше школе који бијаху тај дан јер... На њиховом великом срцу толеранције и солидарности опстаје ово мјесто, ово друштво, овај свијет. Док то зрно емпатије и хуманости опстаје, опстајемо и ми као људски род.
Све честитке МЗ Кумбор уз жељу да ову манифестацију уврсти као традицију у годинама које слиједе, а ми као представници школа ћемо се у наредном периоду ангажовати много више да са својим ученицима допринесемо омасовљавању ове несебичне акције.



Дробњак Горан,
професор разредне наставе
Зеленика, Херцег Нови, Црна Гора


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост