Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » КАЈА МИЉКОВИЋ - МОЈИМ ГРАДОМ ЈЕ ХОДИО СТЕФАН НЕМАЊА


Tabla 16:00:00 0


Танкосава Милановић, ОШ „Дринка Павловић“ Куршумлија




Стефан Немања (фреска из Богородичине цркве у Студеници)


МОЈИМ ГРАДОМ ЈЕ ХОДИО СТЕФАН НЕМАЊА


          Живим у малом граду, који је сиромашан, али има веома богату историју. Овај град је за мене СВЕТИ ГРАД, и улице су му свете, јер је у њему живео и његовим улицама ходао Стефан Немања, велики владар и светац.

          Стефан Немања се памти по великим задужбинама. Градњу задужбина започео је у тадашњој Куршумлији и у њој је започео стварање српске средњовековне државе. Много тога је нашем народу оставио на дар, а нашем граду два најлепша бисера – манастир посвећен Светом Николи и манастир посвећен Светој Богородици. Ти манастири нас стално подсећају на нашу славну прошлост и чувају је од заборава. Они су путоказ случајним пролазницима и као да зову да уђемо и помолимо се Богу. Преко њих нас Стефан Немања учи раду, љубави и слози. Он се одрекао земаљског живота и богатства и заједно са Светим Савом посветио се вери.

          Иако је прошло много векова од тада, лик Стефана Немање још увек лебди над нашим крајем и учи нас како се чува вера и историја народа. Ми га не видимо, али га чувамо од заборава као неког ко нам је у наследство оставио велико богатство – своје манастире. Док они постоје, постојаћемо и ми и наш крај.


КАЈА МИЉКОВИЋ, 3. разред

Ментор: Танкосава Милановић

ПОХВАЛА на Конкурсу Народне библиотеке Куршумлије поводом обележавања Јубилеја 850 година од подизања првих Немањиних задужбина


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост