Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Данило Ракић - Ничији свет


Tabla 10:00:00 0


Зорица Перић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ Смољинац





Ничији свет


Да ли сте приметили гладне врапце ове зиме? Да ли сте приметили ону мршаву црнооку девојчицу која се не смеши већ годинама и ћути у последњој клупи? Не? Желим да скренем пажњу људима да се сете ко су они и зашто постоје. Људи су постали сувише себични, удаљени једни од других­­.

Зато смо приметили на друштвеним мрежама сваку нову фотографију, сваку нову игрицу. Због технологије, генерација за генерацијом пропада. Људи заборављају корене, губе осећања и не цене природу. Више времена проводе са телефоном, телевизором и рачунаром, него са пријатељима и својим ближњима. Данас је двадесет и први век, а и даље се делимо по расама, сталежима и вери. Да ли сте видели да бели пас одбацује црног? Не? Тврдимо како смо супериорна бића и да смо најителигентнији, а опет, због тога ратујемо. Пре смо ратовали због вере, али пре пет-десет векова. Тада је народ био необразован и са ограниченим размишљањем. А сада, због чега сада ратујемо? Због туђих интереса и туђег богаћења. Зашто  сада дозвољавамо да неко нама манипулише? Брат против брата, комшија против комшије. Тврдимо да је ово наш свет, али није. На истој планети живе биљке, животиње и ми. Називамо га нашим а уништавамо га. Нешто што се стварало милионима година уништимо за трен. Као да то можемо купити сутра у супер маркету.

Пробудите се из те хипнозе зване интернет, приметите свет око себе и пробудите свет у себи. Надам се да разумете шта ми деца хоћемо да вам кажемо, и да ће те сваки пут размислити пре него што урадите било шта лоше за наш свет.


Данило Ракић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост