Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » У Малом позоришту „Д. Радовић“ рођендан и премијера


Tabla 09:00:00 0


69. ГОДИНА МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“ И ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА МЛАДЕ „ВЕЛИКИ ОДМОР“



У уторак 23. октобра Мало позориште „Душко Радовић“ прославиће 69. година постојања, а тим поводом премијерно ће бити изведена представа за младе „Велики одмор“ по тексту Данице Николић Николић у режији Оље Ђорђевић.

Да ли је стварно „од колевке па до гроба најлепше ђачко доба“? Да ли сваки одрастао човек пожели да се бар једном, бар на сат времена, врати у тај период? Да ли смо тада били срећнији, да ли су нам проблеми били мањи, да ли смо сада мудрији, али тужнији? Да ли нам је свима потребан Велики одмор?

„Велики одмор“ је прича о шесторо (веома) одраслих људи који налазе својеврстан механизам захваљујући коме успевају да се носе са својим (несавршеним) животима.

Кроз смех и грч на лицу, који смех симулира и када смешно није, желимо да покажемо младима (и онима који су мање млади) да свест о заједништву, о пријатељству, о дељењу лепих и нелепих момената са драгим људима, може и хоће, да им помогне да изгурају разне нивое ове игре која се зове живот.

Ауторску екипу представе чине и Диана Радосављевић Миловић (сцена), Милица Грбић Комазец (костим), Ирена Поповић (музика) и Андреја Кулешевић (кореографија).

 


У представи игра шесторо глумаца - Јелена Ћурувија Ђурица, Јелена Илић, Јована Цветковић, Милош Анђелковић, Арсеније Тубић и Богдан Богдановић.

На прослави поводом 69. година постојања Малог позоришта „Душко Радовић“ традиционално ће бити додељене годишње награде „Марија Кулунџић“, „Милена Начић“ и „Божидар Валтровић“.




О ПРЕДСТАВАМА ЗА МЛАДЕ

Представе за младу публику, које су намењене старијем основношколском узрасту (тинејџерима), као део репертоара Малог позоришта „Душко Радовић“, настала је по узору на сцене европских театара и усмерена је на савремене драмске текстове, провокативне и друштвено ангажоване, који прате интересовања младих у том периоду сазревања.

Прва представа која је одиграна на сцени за младе, 25. јануара 2003. године, била је „Секс за почетнике“ према књизи Јасминке Петровић у режији Алисе Стојановић.

У овом тренутку на репертоару Тинејџ сцене изводе се представе: „Миљаковац, то јест Нови зеланд“ (Ј. Петровић), „Поп Ћира и поп Спира“ (С. Сремац), „Плави чуперак“ (М. Антић), „Преваранти“ (В. С. Караџић), „Мали каплар“ (И. Бојовић) и „Бонтон“ (Ј. Петровић).


РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

Стрес је једна од најчешћих речи савременог доба. ’Под стресом’ су родитељи, деца, учитељи, послодавци, радници, станодавци, законодавци, продавци.... Под стресом су и кућни љубимци приморани да шетају градским улицама у џемперчићима, а поједини и са чарапицама на шапама. Под стресом су и људи који их шетају, журно, како би што пре стигли да покупе дете са часа енглеског, да би га одвели на час клавира, а затим да му ужурбано угурају неку десетоминутну ужину, пре него што му почне тренинг ватерпола. Под стресом су сви који су јутрос у нес кафу сипали јогурт уместо млека. Под стресом су наставници који покушавају да ућуткају пуну салу деце током представе. Под стресом су глумци који са сцене виде наставницу која током представе баш мора да пошаље ту неку битну поруку на Вибер. Под стресом је редитељ кад му кажу „хитно напиши реч редитеља“. Под стресом смо сви. И свима нам треба – „Велики одмор“.

Оља Ђорђевић


О РЕДИТЕЉКИ

Рођена и одрасла у Београду. Завршила Тринаесту београдску гимназију, три године, а затим Jefferson Performing Arts High School у Портланду, Орегон.  Дипломирала на одсеку за мултимедијалну режију у класи проф. Бора Драшковића, на Академији уметности у Новом Саду.  Радила је у организационим тимовима фестивала БИТЕФ, Стеријино позорје и Радост Европе. Од 2006. директор Драме на српском језику Народног позориста у Суботици.          



Фото: Н. Кукољ



«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост