Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Поетско вече


Tabla 14:00:00 0


Биљана Батез, ОШ „Алекса Шантић“ Београд - Калуђерица

21.марта 2018. године у свечаној сали Основне школе „Алекса Шантић“ одржано је „Поетско вече“ поводом Светског дана поезије и две стотине година од објављивања „Српског рјечника“ Вука Стефановића Караџића. Ова манифестација се традицонално одржава сваке године. Овогодишње „Поетско вече“ било је посвећено народној поезији.
Прве писане записе дугујемо Вуку Стефановићу Караџићу. 1814. године Вук Стефановић Караџић појавио се у књижевности са две књижице, првом збирком народних песама „Пјесмарицом“ и првом граматиком српског језика „Писменицом“. Вук је и први српски лексикограф. У сарадњи са Копитаром саставио је „Српски рјечник“ (1818. године) који је садржавао око 26.000 речи, углавном из Вуковог завичаја. Вуков „Српски рјечник“ није обично лексикографско дело, него нешто више од тога, енциклопедија српског народног живота, у којој су описана народна веровања, обичаји, ношње, исцрпни подаци о нашим крајевима, о друштвеним односима, политичким приликама, о флори и фауни, о просвети и школама, о оружју и оруђу, пословице, загонетке, предања из лирских и епских песама.
Ово је година међугенерацијског повезивања, па су нам ове године били гости из Геронтолошког центра: Клуб пензионера „Дринка Ћуковић“ Звездара, Клуб пензионера „Душан Ресавац“ - ансамбл „Кошута“ Раковица и Клуб пензионера „Треће доба“ Калуђерица. Поред њих у госте смо довели и КУД „Калуђерица“ – огранак КУД-а „Болеч“.
 
Програм је започело КУД „Калуђерица“ – огранак КУД-а „Болеч“ са игром „Шумадија“ и Сања Обрадовић са песмом „Ајде Јано“. Обредне, обичајне, последничке, љубавне, породичне и шаљиве песме рецитовали су ученици одељења 3/3, 4/5 и 4/7. Епске песме рецитовали су наши драги гости из Клуба пензионера „Дринка Ћуковић“ са Звездаре, Славко Чупић и Гордана Теофиловић. Народне песме и игре представили смо и народном музиком. Ученици су свирали и певали песме „Ми идемо преко поља“, „Поскакуша“, „Ја посејах лубенице“, „У Милице дуге трепавице“, „Ајде Като“. Из Клуба пензионера „Дринка Ћуковић“, Стана Милићевић и Виолета Марковић, певале су песму „Теци, теци Ибар водо“. Њима су се придружиле и ученице одељења 4/4 учитељице Миле Рајковић са песмама „Три девојке“ и „Црвен цвет“. Из Клуба пензионера „Душан Ресавац“ наступио је ансамбл „Кошута“ са „Градским играма“, а пензионери из Клуба пензионера „Треће доба“ одиграли су „Краљево коло“. Наш програм завршили смо „Ужичким колом“ коме се прикључила и наша дивна публика, родитељи, наставници, ученици, баке, деке и многи други.
Песме немају граница, оне путују, на крилима маште, као пчела од цвета до цвета. Песме нам доносе радост и узбуђење, љубав, лепоту, обогаћују дечија сазнања, њихова схватања и погледе на свет и живот око себе. Оне указују на човекољубље и слободу, на слогу и патриотризам, на доброту и међусобно уважавање. Ова племенита манифестација је због свега тога наишла на одличан пријем наших ученика, родитеља и наставника.
„Поетско вече“ организовале су учитељице: Јадранка Бајић – Лупа, Биљана Батез и Миланка Тосуновић.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост